Με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, η μισή σχεδόν χώρα μπαίνει σε καθεστώς σκληρού lockdown μέχρι, τουλάχιστον, τις 22 Μαρτίου, έτσι ώστε να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας που επελαύνει και πιέζει δίχως προηγούμενο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους οι επιστήμονες ήταν συντριπτικά. Εκτός από τα 2.405 χθεσινά κρούσματα, οι 400 νοσηλείες στα νοσοκομεία ανά ημέρα, η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, το ποσοστό πληρότητας στην Αττική που φτάνει το 92% αλλά και η άνοδος στο 4,5% του δείκτη θετικότητας ανάγκασαν κυβέρνηση και ειδικούς αποφασίσουν στην λήψη νέων μέτρων.

Έτσι λοιπόν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως ακόμη 8 περιοχές
εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα το πρωί ενώ κλείνουν και όλα τα σχολεία της χώρας για την διά ζώσης διδασκαλία για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου
Οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
Ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη και στις εξής περιοχές:

Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).

Ποια μέτρα ισχύουν

Παράλληλα για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο, θα εφαρμόζεται το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω των αυστηρότερων μέτρων lockdown για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 19:00 μέχρι τις 05:00, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγεται και η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα το ωράριο των καταστημάτων είναι προσαρμοσμένο στις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει πως προαιρετικά, τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 18:30.

Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κ.λπ. έως τις 18:30.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Αναλυτικά:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα

Το τριήμερο αποτελεί κρίσιμο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων, αφού η Καθαρά Δευτέρα είχε συζητηθεί αρκετά τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης. Παρά τις όποιες σκέψεις υπήρξαν για έκτακτα μέτρα, όπως λουκέτο σε πάρκα, τελικώς θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετό εφόσον το επιθυμούν αρκεί να τηρούν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Αναλυτικά:

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).
Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.
Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα θα ξεκινά από τις 21:00.

«Παράθυρο» για το λιανεμπόριο

Ωστόσο, παρά τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου εντός του μήνα. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση, «η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν»