Επιστολή από τη FRONTEX επιβεβαίωσε ότι έλαβε η Eπίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε Ίλβα Γιόχανσον σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στον Έβρο στην τουρκική πλευρά, ερωτηθείσα για σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

«Έλαβα επιστολή από τη FRONTEX σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

«εάν έχεις αναφορές για πυροβολισμούς ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο, αλλά βεβαίως πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη FRONTEX να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει να αναφέρουν περιστατικά».

Παράλληλα, αναφορικά με τη Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει το μερίδιό της στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των διακινητών και να πραγματοποιεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά».