Άμεση, σαφής και τεκμηριωμένη ήταν η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στις σημερινές δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, στην εφημερίδα «Τα Νέα», περί νόμιμης κατοχής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η κ. Μενδώνη παρέπεμψε τον Βρετανό πρωτθυπουργό στα νέα ιστορικά δεδομένα τα οποία κάνουν ξεκάθαρα λόγο για μη νόμιμη κτίση των Γλυπτών ενώ επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τους ισχυρισμούς του, όπως αναφέρει το protothema.

«Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλήτισμού.

Προσθέτει δε με νόημα πως «η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο» πως «ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες» ενώ επισημαίνει ότι «προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».