Δύο περιστατικά με πυροβολισμούς στον Έβρο από Τούρκους στρατιώτες σημειώθηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο την περίοδο 5-7 Μαρτίου.

Στα επεισόδια βρίσκονταν περίπολοι από Έλληνες και Γερμανούς συνοριοφύλακες, που βρίσκονταν εκεί, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Frontex.

Στο πρώτο επεισόδιο, στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., Τούρκοι στρατιώτες είδαν την περίπολο της Frontex και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Μάλιστα Οι αξιωματικοί της Frontex στην αναφορά τους υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακουγόταν από ηχείο ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Το δεύτερο επεισόδιο έγινε στις 7 Μαρτίου, στο ίδιο σημείο. Τούρκοι στρατιώτες αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε περίπολος, βγήκαν από τη σκηνή τους και πυροβόλησαν μία φορά.

Τα περιστατικά καταγράφονται σε αναφορές των Γερμανών συνοριοφυλάκων, που εστάλησαν στη Frontex. Αντίστοιχες αναφορές έγιναν από τους Έλληνες συνοριοφύλακες και έχουν φτάσει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Το θέμα έφτασε και στην Κομισιόν

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Στην επιστολή του προειδοποίησε για αυξημένα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα και επισήμανε ότι έδωσε εντολή οι συνοριοφύλακες που πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2020, στον απόηχο της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Έβρο και των επεισοδίων στις Καστανιές.