Στη… φτώχεια κα με μηδενική βοήθεια από το κράτος έχουν καταδικαστεί να ζουν στη διάρκεια της πανδημίας οι ξεναγοί, έχοντας φτάσει στα όρια του να αναζητήσουν, καινούργιους επαγγελματικούς διεξόδους.

Οι περισσότεροι από τους ξεναγούς στην Δυτική Ελλάδα δραστηριοποιούνται, κυρίως στην Ηλεία, σε έναν νομό που λόγω των αρχαιολογικών του μνημείων, έχει ένα μεγάλο πολιτιστικό και τουριστικό υπόβαθρο.

Το υπόβαθρο αυτό με την ενεργοποίηση της τουριστικής δυναμικής της Ηλείας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών στη Δυτική Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σαν καταλύτης στην ανάπτυξη της εκεί οικονομίας.

Ένας καταλύτης που έσβησε το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού και ειδικότερα των τουριστικών εκδρομών που έφερε η πανδημία.

Οι μόνοι μήνες που είχαν την δυνατότητα να εργαστούν οι ξεναγοί ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όμως στην πράξη ο περιηγητικός τουρισμός δεν λειτούργησε ποτέ.

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδο έληξε τον Σεπτέμβριο, πριν καν ξεκινήσει και από τότε, οι ξεναγοί παραμένουν στην ανεργία, δίχως να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια προοπτική για το επάγγελμα τους.

Ελάχιστη η βοήθεια από το κράτος

Στην αρχή της πανδημίας τα χρήματα που εισέπραξαν οι ξεναγοί ήταν 600 ευρώ για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ για τον Μάιο, τον Ιούνιο που οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί δεν πήραν τίποτα.

Το ίδιο έγινε και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ με κόπο τους δόθηκαν τελικά τα 534 ευρώ για τους μήνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, όχι όμως για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη.

Το 2020 πέρασε για τους ξεναγούς με τα χρήματα που πήραν ως οικονομική βοήθεια από το κράτος για όλους αυτούς τους μήνες να είναι λιγότερα από 1.900 ευρώ και με 50 ένσημα στο σύνολο.

Οι οιωνοί για το καλοκαίρι του '21

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να αλλάζουν και πολλά πράγματα για το καλοκαίρι που μας έρχεται, αυτό του 2021.

Ο τουρισμός στην Ηλεία, αλλά και στην Αχαΐα, θα κινηθεί σε ένα χαμηλό επίπεδο, ενώ σε ακόμα πιο χαμηλότερο, θα παραμείνει ο περιηγητικός τουρισμός.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις στην Ηλεία (σε μέρη όπως η Ολυμπία ή το Κατάκολο) που στηρίζονταν στην τουριστική δυναμική του νομού, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.