Η παράταξη Ώρα Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η συζήτηση για το κτήριο Υπηρεσιών λιμένος Πατρών άνοιξε από την παράταξή μας και οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με όλα τα νέα στοιχεία. Ως γνωστόν το 2019 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δύο σταδίων, από τον Δήμο Πατρέων, για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, έπειτα από την παραχώρηση χρήσης που έγινε το 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ένας από τους όρους του διαγωνισμού που υπέδειξε η δημοτική αρχή, ήταν η κατεδάφιση του κτηρίου. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τις προτάσεις για το δεύτερο στάδιο αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να απαλειφθεί ο όρος για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτηρίου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η ‘Ώρα Πατρών για το θέμα, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ.Τάσος Μπίρης σημείωσε ότι το κτήριο αποτελεί δείγμα του Ελληνικού μοντερνισμού και πιο ειδικά της κορμπουζιανής εκδοχής, μια εξειδικευμένη δημιουργία μέσα στο συνολικό μοντέρνο ρεύμα. Διαπίστωσε ένα γενικό ενδημικό πρόβλημα ανεπαρκούς γνώσης της αρχιτεκτονικής ιστορίας με μία μανία καταστροφής.

Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης μίλησε για ένα ενδιαφέρον κτήριο που αποπνέει το πνεύμα της εποχής, το πνεύμα της αισιοδοξίας, ανάδειξης και ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας στραμμένο προς τη δύση.

Ο Επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Κώστας Τσιαμπάος ανέφερε ότι το επιχείρημα που σχετίζεται με στατικά προβλήματα φαίνεται να μην είναι σοβαρό μιας και στις μέρες μας όλα τα προβλήματα επιλύονται με σύγχρονες τεχνικές. Η έλλειψη αποδοχής από την τοπική κοινωνία οφείλεται στην εγκατάλειψη του κτηρίου.

Η διδάκτωρ ΕΜΠ και διδάσκουσα στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μυρτώ Κιούρτη παρουσίασε ενδεικτικά, μία σειρά παρεμβάσεων σε μπρουταλιστικά κτίρια και την δημιουργική επανάχρηση τους, όπως το Δημαρχείο της Βοστώνης, το Εθνικό θέατρο Λονδίνου, τις παλιές αποθήκες στο λιμάνι του Αμβούργου και άλλα. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Πάτρα, γκρέμισε το φάρο της και αφού κλάψαμε τον ξαναφτιάξαμε.

Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων κ.Δημήτρης Ξυνόμηλακης τόνισε, ότι αν όσα ελέγχθησαν για το κτήριο περί κατεδάφισης, σήμερα προωθηθούν σε οποιοδήποτε Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί η κατεδάφιση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Βασίλης Αϊβαλής ανέφερε ότι η πόλη άφησε το κτήριο στο έλεος του χρόνου, ένα κτήριο με χιλιάδες τετραγωνικά και σε περίοπτη θέση, ενώ Δήμος ταυτόχρονα ενοικιάζει κτήρια για τις υπηρεσίες του. Τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού μετά και την πρόταση της επιτροπής κρίσης να τεθούν συμπληρωματικοί όροι και κριτήρια.

Ως Ώρα Πατρών οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, τις αντιρρήσεις της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των διδασκόντων της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ανακοίνωση της ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ καθώς και την παρέμβαση της DOCOMOMO.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση ως παράταξη για οποιαδήποτε εμπλοκή, ή καθυστέρηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου, στον οποίο εξάλλου δεν συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο κτήριο αλλά και η περιοχή μεταξύ Τριών Ναυάρχων έως και την Γούναρη. Προτείνουμε άμεσα να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ως μοναδικό, με συμμετοχή των αρμοδίων φορέων έτσι ώστε να γίνει συζήτηση και να παρθούν οι αποφάσεις. Παράλληλα να προχωρήσει τεχνοοικονομική μελέτη επισκευής του κτηρίου, ώστε να προσδιορίσουμε ακριβώς και με ασφάλεια τα επόμενα βήματα. Άλλως, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις όπου θα έχει τελειώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα υπάρχει εκκρεμότητα ακόμα για την τύχη του κτηρίου".