Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Chapel Hill του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα όσοι έχουν ήδη μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 αναπτύσσουν σημαντική απόκριση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού με mRNA εμβόλια.

Μάλιστα μία μόνο δόση του εμβολίου μπορεί να παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας αντισωμάτων σε όσους είχαν νοσήσει με COVID-19 όσο δύο δόσεις εμβολίου παρέχουν σε εκείνους που δεν είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Τα νέα είναι αισιόδοξα για όσους ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και διερωτώνται αν μπορούν να εμβολιαστούν και πότε. Προηγούμενες οδηγίες του αμερικανικού CDC υποδείκνυαν ότι άτομα με ιστορικό λοίμωξης με SARS-CoV-2 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό καθώς τα αποθέματα εμβολίων είναι περιορισμένα.

«Παρατηρήσαμε ότι η απόκριση αντισωμάτων σε μία δόση mRNA εμβολίου μεταξύ ατόμων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη των ατόμων που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης μόλυνσης», δήλωσε ο Δρ. Allison Aiello καθηγητής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα (UNC) και συνεχίζει: «Επιπλέον, η απόκριση στον πρώτο εμβολιασμό μεταξύ ατόμων με προηγούμενη μόλυνση ήταν παρόμοιου μεγέθους με την απόκριση σε δύο δόσεις εμβολίου μεταξύ οροαρνητικών ατόμων. Η μελέτη μας είναι μοναδική στο ότι καταφέραμε να παρακολουθούμε διαχρονικά τις αποκρίσεις αντισωμάτων SARS-CoV-2 ορισμένες περιπτώσεις για μήνες πριν από τον εμβολιασμό και έδειξαν ότι η απόκριση στην πρώτη δόση εμβολίου μεταξύ οροθετικών ατόμων ήταν ισχυρή για μια σειρά διαφορετικών μοτίβων στην ανοσολογική απόκριση μέσω παραγωγής αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου».

«Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τα ολοένα και αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία ότι η προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί εκκινήσει την ανοσοαπόκριση στην πρώτη δόση του mRNA εμβολίου κατά του SARS-CoV-2», δήλωσε η Δρ. Emily Ciccone, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του UNC και συμπλήρωσε ότι «εάν αυτή η ανοσολογική απόκριση αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτική και προστατευτική έναντι της επακόλουθης λοίμωξης SARS-CoV-2 σε μελλοντικές μελέτες , άτομα με ιστορικό λοίμωξης μπορεί να είναι σε θέση να παραλείψουν τη δεύτερη δόση ενός mRNA εμβολίου».

Αυτά τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται επί του παρόντος ως προδημοσίευση στο medRxiv, προήλθαν από τη διαχρονική μελέτη COVID Health Care Personnel (HCP) του UNC. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα επαγγελματιών υγείας στο UNC από τον Ιούλιο του 2020 για να εξετάσουν τους παράγοντες κινδύνου για μόλυνση και την αλλαγή τους στα επίπεδα αντισωμάτων SARS-CoV-2 με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το εμβόλιο της Moderna είτε της Pfizer-BioNtech βάσει προγράμματος εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2020. Η ομάδα μελέτης συνέκρινε τις αποκρίσεις αντισωμάτων πριν και μετά τον εμβολιασμό μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν θετικά τεστ κορωνοϊού (οροθετικοί) και εκείνων που δεν είχαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 (οροαρνητικοί) πριν από τον εμβολιασμό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης δίνουν την ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να παραλείψουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων – τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.