Ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μιλάει στο newsit.gr για το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου στο ελληνικό θέατρο, για όσα θα δουν το φως της δημοσιότητας, για τον μεγάλο πόνο των θυμάτων αλλά και για τους λόγους που ο χώρος σιωπούσε όλα αυτά τα χρόνια.

«Καμία υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει κλείσει. Έχουν πάρει όλες, είτε την πειθαρχική, είτε τη νομική οδό» μας λέει ευθύς εξ’ αρχής ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, o οποίος τονίζει ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποθέσεις που έπαιξαν δυνατά στη αρχή και τώρα δεν ακούγονται, άρα κατέπεσαν/αποσύρθηκαν, είναι ψευδή. «Οι διαδικασίες απλώς παίρνουν χρόνο, όπως είχαμε πει από την αρχή» συνεχίζει να μας εξηγεί ο Άρης και προσθέτει: «το Πειθαρχικό οφείλει να καλεί μάρτυρες και των δύο πλευρών, εννοείται και τους μάρτυρες που θα καλέσουν και οι καταγγελόμενοι – συνεργάτες ή όποιον άλλον προτείνουν οι ίδιοι, ακόμα και τους συντρόφους τους. Έρχονται και αυτοί να καταθέσουν. Ακούω και εγώ καταγγελίες συναδέλφων και έχω δυσκολευτεί πολλές φορές. Έχω δυσκολευτεί με τη θρασύτητα που περιγράφουν τα θύματα. Το:”κλειδώνω την πόρτα και σε απειλώ ότι αν δεν σε δω γυμνή δεν θα βρεις δουλειά”, με λυγίζει. Αυτοί που καταγγέλλουν είναι γενναίοι και την ίδια στιγμή καταβεβλημένοι. Είναι άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, αλλά κατά βάση νέοι. Το κοινό τους είναι ότι όλοι όσοι μιλάνε λυτρώνονται. Και καταλαβαίνουν ότι πια ο συλλογικός τρόπος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος.

Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που θα δουν το φως της δημοσιότητας και αυτές είναι αρκετές. Κάποιες συγκεντρώνουν πολλούς καταγγελόμενους. Συνεχίζουμε να παίρνουμε νέες. Μάλιστα, τώρα έχει αρχίσει να υπάρχει και κινητοποίηση από το σωματείο της Κύπρου όπου ηθοποιοί καταγγέλλουν Ελλαδίτες σκηνοθέτες. Ο δίαυλος μας με τις εισαγγελικές αρχές είναι αυτή τη στιγμή πλήρως ανοιχτός και διευκολύνει στην ταχύτητα δρομολόγησης των υποθέσεων. Θα πάρει χρόνο όλο αυτό».

To άνοιγμα του ασκού και τα τηλεφωνήματα των καλοθελητών

Λίγο πριν κάνει μπαμ το θέμα του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και φήμες που φούντωναν. Κανείς μας όμως ποτέ δεν είχε ακούσει για βιασμούς. Μουδιάσαμε όλοι. Όταν άρχισε πια η λαίλαπα, αρχικά, υπήρξαν και τηλέφωνα καλοθελητών στο ΣΕΗ. Για να ενημερωθούν όπως μας έλεγαν, ενώ στη ουσία ήθελαν να μάθουν τι άλλο θα ακολουθήσει. Από τον τρόπο όμως που αρχίσαμε να χειριζόμαστε τις υποθέσεις, αλλά και από την τεράστια υποστήριξη που είχαμε πολύ γρήγορα από όλο τον κόσμο, κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση». Όπως εξηγεί, οι καταγγελίες πηγαίνουν σε βάθος 20ετίας τουλάχιστον, αφού ξεκινούν από τα μέσα των ‘90’s και φτάνουν μέχρι το 2018.

«Η πλειονότητα είναι σοβαρές καταγγελίες αλλά κάποιες έχουν το ζήτημα της παραγραφής και θα καταλήξουν στο πειθαρχικό του ΣΕΗ. Από εκεί και έπειτα και ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, υπάρχει η σύσταση, η επίπληξη, η διαγραφή». Ο ίδιος μιλάει για τις δύσκολες στιγμές της αφήγησης των περιστατικών όχι μόνο για αυτούς που τις εξιστορούν αλλά και για τους συνάδελφους που τις ακούνε στο ΣΕΗ. «Nιώθω πολύ πόνο με όσα ακούω να μας λένε. Και ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι πόσος πολύς κόσμος έχει πονέσει όλα αυτά τα χρόνια. Άνθρωπος εδώ στο σωματείο άκουσε αρχικά μια καταγγελία από το τηλέφωνο και άρχισε να κλαίει με αυτά που άκουγε να περιγράφονται.

Την ίδια στιγμή, είναι και αυτά τα ενδυναμωτικά και ελπιδοφόρα μηνύματα που μας στέλνει ο απλός κόσμος- «επιτέλους!», «λίγο φως», «συνεχίστε παιδιά» ή αυτό το συγκινητικό που μας είπε μια κυρία: «Και η Μάγδα Φύσσα μόνη της το ξεκίνησε». Όσο για το πειθαρχικό του ΣΕΗ, δημιουργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι αλλά με το σκεπτικό να μην γίνει ένα όπλο ‘αδελφοκτόνο’ στα χέρια μας, αποφασίσαμε ότι θα πατήσουμε το on, μόνο αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Μόλις άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα.

Επισημαίνω πως και οι καταγγελόμενοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Και σύμφωνα με το καταστατικό μπορούν να βλέπουν τους φακέλους για τους εντολείς τους. Η κατάσταση πάντως μέσα στα γραφεία μας είναι απερίγραπτη. Είμαστε σε μια ασταμάτητη, έντονη υποδοχή κόσμου. Κόσμος που καταγγέλλει, οι δικηγόροι τους, οι δικηγόροι της άλλης πλευράς, μάρτυρες υποστήριξης…».

Πηγή: newsit.gr