Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. την περίοδο που διανύουμε είναι μεγάλη. «Θα βγούμε ενισχυμένοι αν επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας χώρος που σέβεται τον διάλογο και τις συλλογικές διαδικασίες και αν αυτό το κάνουμε πράξη μέσα από την ικανότητα να συνθέτουμε. Η σύνθεση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να έχουμε μια νικηφόρα πορεία. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε μια πορεία επανάκτησης της εμπιστοσύνης μας. Είμαστε σε μια έντονα μεταβατική περίοδο. Η κυβέρνηση διαρκώς χάνει, στο χέρι μας είναι εμείς να κερδίζουμε, να είμαστε αποτελεσματικοί και νικηφόροι».

Μιλώντας για τις εσωκομματικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια κορυφαία πολιτική διαδικασία διαδικτυακά παρά το πλήθος αντιξοοτήτων το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβεβαιώνει τη διάθεση μας να επικοινωνήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά σε μια αρκετά κρίσιμη φάση για το κόμμα μας και τον κόσμο».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της παρουσίας φορέων της περιοχής μας στην συνδιάσκεψη. «Οι εκπρόσωποι των φορέων προσδίδουν μια διαφορετική σημασία και καταδεικνύουν την ανάγκη αυτή η συζήτηση να έχει μια ματιά προς τα έξω, προς τα προβλήματα της κοινωνίας και να καταστήσει κοινωνούς όλους αυτούς που εκπρόσωπους, τις επαγγελματικές κατηγορίες και του μαζικούς χώρους». «Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική συζήτηση του χώρου μας που γίνεται με ένα συστηματικό τρόπο για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν, με έναν ισότιμο τρόπο, χιλιάδες νέα μέλη που συμμετέχουν στην κοινή μας προσπάθεια. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινή οργανωμένης πορείας κι αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Αναπόφευκτα όταν έχουμε ένα τόσο μεγάλο διάστημα να συζητήσουμε τα θέματα είναι πολλά. Πρέπει να κάνουμε μια σύνδεση με το πρόσφατο παρελθόν για το πώς οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές. Η συζήτηση είναι αναγκαία για να βγάλουμε συμπεράσματα και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο με έναν σαφή τρόπο για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του και γεμίζοντας τον κόσμο με νέα ελπίδα, να διεκδικήσουμε και πάλι τη διακυβέρνηση. Πρέπει με έναν συλλογικό τρόπο να οργανώσουμε αυτή την πλατιά συζήτηση, να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως μπορέσαμε να ανατρέψουμε την δικομματική «κανονικότητα» στον τόπο. Είναι μια συζήτηση για το παρελθόν; Νομίζω πώς όχι. Η κατανόηση του πλαισίου που κινηθήκαμε μας βοηθάει να κατανοήσουμε την σημερινή κρίση, αλλά και να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να περάσει μέσα από διάφορες φάσεις και να κάνει πράξη μια στρατηγική που επισήμανε ποιο είναι το μείζον και να εκφράζει τις απόψεις των πολλών, να διαβάζει την πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να πείθει. Αυτό τον οδήγησε σε μια πορεία νίκης και διαρκούς διεύρυνσης. Η όλη μας πορεία ήταν πορεία διαδοχικών διευρύνσεων που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Σκουρλέτης.

«Εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε απέναντι σε μια μεγάλη κρίση που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η πανδημία, αλλά είναι παράλληλα μια κρίση ανισοτήτων οι οποίες συνυπήρχαν είτε σε περιόδους ύφεσης ή ακόμα και ανάπτυξης. Εμείς καλούμαστε να το μελετήσουμε και να διατυπώσουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά της πολύπλευρης κρίσης. Είναι μια εποχή που μας προϊδεάζει ότι πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι προτάσεις μας πρέπει να διαβάζουν την πραγματικότητα, να αντιλαμβάνονται τις μεγάλες αλλαγές και να απαντάνε στα προβλήματα. Δεν είναι μια εποχή μέσων όρων, αλλά τομών τολμηρών και ριζοσπαστικών προτάσεων. Θα πρέπει οι προτάσεις μας να ανοίγουν νέους δρόμους και στρατηγικές σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα. Εμείς επιχειρήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να ανατάξουμε τις κομματικές μας δυνάμεις, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που θέσαμε ως καθήκον μας, την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του κόμματος μας. Αυτό επιλέχθηκε να σηματοδοτηθεί και στο επίπεδο του τίτλου για να σηματοδοτήσουμε την κοινή πορεία των τελευταίων ετών, την οργανωμένη συμπόρευση που υπάρχει μετά τον Ιούλιου του 2019. Η ιστορία αυτή δεν είναι οργανωτική, κάναμε ένα μεγάλο βήμα, το υπηρετήσαμε με μια ανοικτή αντίληψη και πρακτική. Το κάναμε πράξη μέσα από τις διευρυμένες νομαρχιακές και τη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή. Η διεύρυνση έχει έναν χαρακτήρα βαθιά πολιτικό, πρέπει παράλληλα να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να δούμε την κοινωνική γείωση, την παρουσία μας δηλαδή στους κοινωνικούς χώρους. Η γείωση αφορά την κατανόηση αυτών που υπάρχουν και η προσπάθεια να τα αλλάξεις, να τα διαμορφώσεις», είπε χαρακτηριστικά.


3η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη: Εισήγηση Πάνου Σκουρλέτη