Για ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στην χώρα, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις 'ανοίγω' στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού».