Είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα καρναβαλικά αντίδοτα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού.

Ο Περικλής Αλιώπης, ένας από τους καλύτερους τρομπετίστες της Ελλάδας, με σημαντικές μόνιμες συνεργασίας στον χώρο του τραγουδιού (βλέπε Imam Baildi, Νίκος Βέρτης), αλλά και πολλές ακόμα συμμετοχές σε τραγούδια (Κότσιρας, Κουρκούλης, Παντελίδης και τόσοι ακόμα) είναι αυτός που σκέφτηκε το καρναβαλικό project των αντιδότων. 

Ένα project κόντρα στην πανδημία και στον κορωνοϊό που ήθελαν όχι μόνο την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και του πνεύματος του.

Ανήσυχος, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, η ιδέα των αντιδότων του προέκυψε, μέσα από την ανάγκη που είχε ο ίδιος, αλλά και δεκάδες συνάδελφοι του, για να ξεφύγουν από την απραξία του lockdown και της πανδημίας που ως γνωστόν τους έχει αφήσει ουσιαστικά άνεργους από τον περασμένο Μάρτιο.

«Για τους περισσότερους μουσικούς τα live είναι βασική μας ενασχόληση. Σκέφτηκα έτσι να κάνω κάτι που να ενώσει δεκάδες ανθρώπους από τον χώρο του τραγουδιού και της μουσικής, μέσα από το Πατρινό Καρναβάλι.

Είπα την ιδέα μου στα μέλη του Καρναβαλικού Οργανισμού, αυτοί ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια ήρθα σε επαφές με όλους αυτούς τους Πατρινούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project μέσα από τον Γιώργο Μαγιάκη» τονίζει ο ίδιος.

Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «Αντίδοτα» που έχουν ξεκινήσει να ακούγονται παντού στην Πάτρα, κυρίως μέσω του διαδικτύου, αλλά και του ραδιοφώνου.


ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ

Πάνω από 70 άτομα για το project

Στο project περιλαμβάνονται έξι πρωτότυπα κομμάτια, τρεις διασκευές μέσα από την παραδοσιακή μουσική και τρεις διασκευές από γνωστά κομμάτια που ακούγονται κυρίως κατά την διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το κάθε κομμάτι έχει τον δικό του τραγουδιστή και τους δικούς του μουσικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για γίνει πραγματικότητα αυτή η ιδέα χρειάστηκαν στο σύνολο πάνω από 70 άτομα τραγουδιστές, μουσικοί και τεχνικοί.

Σύμφωνα με τη συλλογιστική του όλου project, καθημερινά από το διάστημα 1 έως 12 Μαρτίου, θα ανεβαίνει από ένα κομμάτι. Ήδη έχουν ανέβει εφτά τραγούδια τα οποία αρέσουν πολύ.

«Είμαι ικανοποιημένος που αρέσουν τα κομμάτια στον κόσμο και που μέσα από αυτή την πρόταση βρήκαν έστω και μία προσωρινή μουσική διέξοδο, μπρος σε όλο αυτό που ζούμε, τόσοι πολλοί συνάδελφοι και επαγγελματίες του χώρου» τονίζει.

Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις έγιναν στην Πάτρα, όμως, υπήρξαν και κάποιες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.


PERIKLIS ALIOPIS Quartet - Patras International Festival 2020 Full Concert

Η σχέση του με την Πάτρα και το Καρναβάλι

Η καταγωγή του Περικλή Αλιώπη είναι από την Έδεσσα, όμως, η σχέση του με το Πατρινό Καρναβάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική.

«Η πρώτη μου σχέση με το καρναβάλι ήταν πριν από κάποια χρόνια σε ένα live που είχαμε  δώσει στην Πάτρα με τους Imam Baildy. Από τότε βρισκόμουν κάθε καρναβάλι εδώ. Από το 2016 ζω μόνιμα στην Πάτρα πλέον και φυσικά το καρναβάλι το έχω αγαπήσει, όπως και το αγαπά όλη τη πόλη».

Ο γνωστός μουσικός που – αν θυμάστε- είχε κάνει τη μουσική του εμφάνιση και στην αγαπημένη τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» (έπαιξε τρομπέτα στο τραγούδι του Alex Sid "Θεριό"), είναι παντρεμένος με τη Νικολέτα Μπακοπούλου. 

Έχει πάρει μέρος σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ μουσικής, ενώ από το 2018 έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό μουσικό project, το «Periklis Aliopis Band» όπου παρουσιάζει τις δικές του συνθέσεις και διασκευές που τον επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον ήχο του.


Chouska Ensemble - Kamvisidean Rapsody | Sofar Athens

Πώς είδε το διάστημα της πανδημίας

Από το 2019 είναι καθηγητής τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Τα live είναι όμως αυτά που τον χαρακτηρίζουν ως μουσικό. «Σίγουρα μου λείπουν οι ζωντανές εμφανίσεις. Αυτή ήταν η κύρια ενασχόληση μου.

Όμως προσπάθησα να δω όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με ένα διαφορετικό τρόπο, σαν μια ευκαιρία για να έρθω πιο κοντά με τους δικούς μου ανθρώπους, κάτι που εξαιτίας της πίεσης της καθημερινότητας, δεν είχα πάντοτε την δυνατότητα να έρθω.

Εύχομαι το τέλος αυτής της κατάστασης να μας βρει πιο ώριμους και πιο σοφούς, δίνοντας περισσότερο βάρος στην οικογένεια μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αποφεύγοντας τη λούμπα στην οποία είχαμε πέσει πριν από την πανδημία» καταλήγει.


PERIKLIS ALIOPIS Quartet & Guests - Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα (Παραδοσιακό) | Official Audio Release


Alex Sid - Θεριό - Official Audio Release


IMAM BAILDI live "ΠΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ" @ ΣΤΝ


Νίκος Κουρκούλης - Έλυνε και Έδενε (Οfficial Music Video)


Παντελής Παντελίδης - Να Σου Πω