Μετά τα 3,6 δισ. δολάρια που ενέκρινε το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ακόμα 1,15 δισ. σε έρευνες για τις μυστηριώδεις και ανησυχητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19.

Όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μια από τις πρώτες μελέτες που σχεδιάζονται θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον 40.000 ασθενείς του κοροναϊού για να υπολογίσουν πόσο συχνή είναι τελικά η «μακρά Covid» (Long Covid).

Σύμφωνα πάντως με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο JAMA Network Open, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών του κοροναϊού συνεχίζουν να υποφέρουν από μια ποικιλία συμπτωμάτων εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

Βαριά κόπωση, πυρετός, δύσπνοια και νευρολογικά συμπτώματα όπως αδυναμίας προσοχής και προβλήματα μνήμης είναι μερικές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 που έχουν αναφερθεί ως σήμερα.

Μια δεύτερη μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από τα NIH θα εξετάσει τις επιπτώσεις της λοίμωξης στα επιμέρους όργανα με νεκροψίες σε θύματα της πανδημίας.

Σε μια τρίτη προσπάθεια, τα NIH θα δημιουργήσουν μια βιοτράπεζα με δείγματα αίματος, ούρων, κοπράνων και εγκεφαλονωτιαίου υγρού από ασθενείς με επίμονα συμπτώματα.

Για πολλούς ασθενείς που υποφέρουν για μήνες από συμπτώματα που εμποδίζουν την καθημερινή ζωή, οι μελέτες των ΝΙH ίσως προσφέρουν μια μέρα απαντήσεις,

«Είναι μια περίπλοκη ασθένεια την οποία δύσκολα μπορείς να περιγράψεις αν δεν την έχεις περάσει» είπε στο Nature η Χάνα Ντέιβις, συνεπικεφαλής της διεθνούς ομάδας Patient Led Research For COVID-19, στην οποία συμμετέχουν ασθενείς με μακρά Covid-19, ανάμεσά τους και επιστήμονες.

«Πιστεύω ότι η συνεργασία με τους ασθενείς θα επιτρέψει την κατανόηση της μακράς Covid πολύ ταχύτερα» εκτίμησε.

Τέσσερις μελέτες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 πρόκειται να διενεργηθούν και στη Βρετανία με κονδύλι 18,5 εκατ. λιρών (21,44 εκατ. ευρώ).