Έγινε viral μέσα από την τηλεόραση και τη περίφημη φράση του, «ρε ματζόρε» όταν τον κάλεσαν τα κανάλια σε "απολογία" για να μιλήσει για τη συγκέντρωση που έκανε με τους φίλους του.

Όμως την τηλεόραση δεν τη γουστάρει, όπως μας λέει μιλώντας στο patrasevents.gr. Για αυτό και από τότε που του έχουν κάνει δεκάδες καλέσματα τα κανάλια για να μιλήσει, τους δίνει «πόρτα».

Ο «Κουτσαβάκης» ή αν θέλετε ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο νεαρός ρεμπέτης από τη Θεσσαλονίκη, με το αυθεντικό χαμόγελο και το σπινθηροβόλο βλέμμα, θεωρείται ένας από τους πιο κλασικούς συνεχιστές αυτής της παράδοσης που έχει πίσω του το ρεμπέτικο τραγούδι.

Μιας παράδοσης που έχουν μελετήσει ερευνητές, λαογράφοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, έχοντας ο καθένας τις δικές του απόψεις για το ρεμπέτικο.

Ο Κουτσαβάκης γνωρίζει καλά την ιστορία του ρεμπέτικου και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να την συνεχίσει στην δική του σύγχρονη εποχή.


P.E. Εσύ ένα παιδί 24 ετών τι είναι αυτό που σε κέρδισε στο ρεμπέτικο τραγούδι και όχι κάποιο άλλο είδους μουσικής από αυτά που αρέσουν στη γενιά σου (χιπ χοπ, ηλεκτρονική μουσική κτλ).

To ρεμπέτικο τραγούδι έχει πολλά περισσότερα πράγματα να σου πει από αυτά τα είδη που ακούει ο μέσος όρος των νέων. Δεν μιλάει μόνο για τον έρωτα. Μιλάει για τη μετανάστευση, έχει αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, κάνει λόγο για τη φιλία και για πολλά ακόμα πράγματα.

P.E. Έχεις διαβάσει την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τι σου έχει φανεί πιο ενδιαφέρον από αυτή και που πιστεύεις αξίζει να μάθουν και οι νεότερες γενιές;

Αυτό που κατά την άποψη μου θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι το ρεμπέτικο τραγούδι αναδείχτηκε τα προπολεμικά χρόνια, βασισμένο στο τρίχορδο.

Το λαϊκό τραγούδι που έγινε γνωστό από την δεκαετία του ’50 και μετά μέσα από τον Καζαντζίδη, τον Διονυσίου και άλλους μεγάλους τραγουδιστές, δεν έχει καμία σχέση με το ρεμπέτικο. Δεν το κατακρίνουμε το αντίθετο, ο κόσμος έχει αγαπήσει το λαϊκό τραγούδι, όμως θα πρέπει να το διαχωρίσει από το ρεμπέτικο.

P.E. Πότε κατάλαβες για πρώτη φορά τη κλίση σου στη μουσική και την αγάπη σου για το ρεμπέτικο;

Ξεκίνησα να παίζω από 8 χρονών παιδάκι. Έκανα μαθήματα σε ωδείο και μάθαινα μουσική. Όμως αν με ρωτήσεις από πότε κατάλαβα ότι η αγάπη μου για το ρεμπέτικο θα γίνει το έργο της ζωής μου και ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική θα σου έλεγα από την ηλικία των 13 με 14 ετών.


Κουτσαβάκης / Καημό μες στην καρδούλα μου

P.E. Τι είναι για σένα το ρεμπέτικο κυρίως. Μια κουλτούρα ζωής ή μια μουσική;

Ξεκάθαρα μια κουλτούρα ζωής. Για να νιώσεις τα ρεμπέτικα τραγούδια και να μπουν αυτά στη ψυχή σου ολοκληρωτικά θα πρέπει να έχεις ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Θα πρέπει να έχει ορισμένα βιώματα. Αυτός ο τρόπος ζωής, αυτή η κουλτούρα αν θες, εμένα με εκφράζει απόλυτα και για αυτό αγαπάω και ταυτίζομαι με τα ρεμπέτικα τραγούδια.

P.E. Πώς βλέπεις την αγάπη του κόσμου για το ρεμπέτικο τα τελευταία χρόνια. Το αγαπάει πραγματικά ή είναι μία πρόσκαιρη μόδα στη διασκέδαση του;

Ούτε το αγαπάει πραγματικά, ούτε είναι μόδα. Το ρεμπέτικο ήταν, είναι και θα είναι για λίγους. Δεν μπορούν να το σηκώσουν οι πολλοί. Και νομίζω ότι αυτή είναι η ομορφιά του που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό.

P.E. Στη συνείδηση του κόσμου ο ρεμπέτης είναι ένας μάγκας. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας γνήσιος ρεμπέτης;

Να μην μιλάει πολύ, να είναι λακωνικός και να ξέρει να χρησιμοποιεί τη δύναμη του εκεί που πρέπει, χωρίς να προσβάλει κανέναν, αλλά και να αφήνει περιθώρια στους πιο αδυνάτους. Να μην χρωστάει σε κανέναν, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, να είναι ντόμπρος και αυθεντικός. Να είναι μία λέξη αληθινός.

P.E. Πες μου ένα ρεμπέτικο τραγούδι που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα σου και γιατί;

Το «Ψεύτικε κόσμε» του Τζουανάκου». Αν το ακούσεις και προσέξεις του στίχους του θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφημένο τραγούδι.


Καλυτερα μοναχος μου κι ας κλαιω - Κουτσαβακης/Αγαθωνας

P.E. Έγινες viral πρόσφατα με την ατάκα που είπες στο Mega για το πάρτι που διοργάνωσες στην καρδιά της πανδημίας. Είχες τόση μεγάλη ανάγκη να παίξεις;

Ναι είχα. Εσένα δηλαδή δεν σου φαίνεται λογικό να έχω ανάγκη να παίξω μετά από τόσους μήνες αποχής; Πού είναι το παράλογο;

P.E. Τι σου λείπει από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας περισσότερο σε ότι αφορά τη μουσική και το ρεμπέτικο;

Μου λείπουν οι φίλοι μου που παίζω μαζί τους μουσική. Πάλι καλά που βρέθηκα μαζί τους πριν από μερικές μέρες σε μία πρόβα που κάναμε. Βρεθήκαμε, παίξαμε μαζί για λίγο και αμέσως άλλαξε η διάθεση μου. Πήρα δύναμη σαν να λέμε.

P.E. Πώς βλέπεις τη στάση της πολιτείας απέναντι σε σας τους μουσικούς με την απαγόρευση των live για τόσους μήνες;

Αυτό είναι ένα θέμα που όσες φορές και αν προσπάθησα να το συζητήσω στις τηλεοράσεις δεν τα κατάφερα. Δεν με άφησαν. Η στάση της πολιτείας δείχνει πόσο υπολογίζει τον κλάδο των μουσικών. Μας υποβαθμίζει, δεν μας εκτιμά το κράτος. Οι κύριοι της κυβέρνησης, και της οποιαδήποτε κυβέρνησης, κάνουν τάχα ότι δεν ξέρουν τι γίνεται στον χώρο.

Μας δίνουν επιδόματα αν συμπληρώνουμε ένσημα και με τόσους όρους και προϋποθέσεις όταν γνωρίζουν ότι στον χώρο μας υπάρχει μαύρη εργασία και δουλεύουμε ανασφάλιστοι. Πού να τα βρουν οι μουσικοί αυτά τα ένσημα που ζητούν αυτοί;

Να δουλεύουν με τρία χέρια, τρία πόδια και δύο κεφάλια; Δεν γίνονται αυτά. Πώς να ζήσουν οι μουσικοί; Πως να κάνουν οικογένειες; Και θες να στο προεκτείνω; Πώς να πω σε ένα παιδάκι να ασχοληθεί με τη μουσική όταν γνωρίζω ότι δεν θα μπορεί να ζήσει από αυτή;


ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΣ / ASLI AKER - καναρίνι μου γλυκό / Sıra Sıra Siniler

P.E. Αυτό το διάστημα της μεγάλης αποχής λόγω του κορωνοϊού το αξιοποίησες μουσικά και πώς;

Σταθερά, δεν έκανα τίποτα το ιδιαίτερο. Έπαιζα με λίγους φίλους τα δικά μου και πριν από μερικές μέρες έφτιαξα ένα τραγούδι με βάση αυτά που έγιναν στις τηλεοράσεις με μένα. Θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και ελπίζω να αρέσει στον κόσμο.

P.E. Μόλις περάσει η κατάσταση αυτή, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Τι δουλειές ετοιμάζεις;

Έχουμε μία δυνατή ομάδα μουσικών που μπορεί να υποστηρίξει κάθε μορφής εκδήλωση. Όταν μας αφήσουν και ανοίξουν τους μουσικούς χώρους πιστεύω ότι θα έχουμε τις ανάλογες προσκλήσεις για να παίξουμε τη μουσική μας.

P.E. Είδαμε στον Αρναούτογλου τη συγκίνηση σου για τον Αγάθωνα. Πες μου κάτι που θα θυμάσαι από αυτόν για πάντα;

Μου έμαθε να μιλάω με δύο τρεις λέξεις και να τα λέω όλα. Μου έλεγε χαρακτηριστικά «άλλο ο έξυπνος και άλλο ο εξυπνάκιας». Με έβαλε σε αυτή την κουλτούρα και στον τρόπο σκέψης ενός ρεμπέτη.


ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ - Μπατμαν / Κουτσαβακης

P.E. Πώς βλέπεις το μέλλον του ρεμπέτικου τραγουδιού; Υπάρχουν μουσικοί ρεμπέτες και ποια περιοχή πλέον έχει τα πρωτεία;  

Πιστεύω ότι τα πρωτεία τα έχει η Θεσσαλονίκη. Και δεν το λέω αυτό επειδή είμαι εγώ από εδώ. Υπάρχουν τρομεροί καλλιτέχνες που όμως δεν ξέρουν να το λανσάρουν το ταλέντο που έχουν προς τα έξω. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό που έγινε με μένα θα βοηθήσει την προβολή του ρεμπέτικου, για τον κόσμο κυρίως που θέλει αυτή τη μουσική, αλλά δεν την βρίσκει.

P.E. Το ρεμπέτικο αναδείχτηκε σε δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα σαν τα σημερινά. Αυτή τη φορά που δείχνει να έχει μία τάση αναγέννησης θα μπορούσε να συμβάλει στο ξύπνημα του λαού;

Εδώ θα πρέπει να σπάσουμε έναν ακόμα μύθο. Το ρεμπέτικο δεν έχει καμία σχέση με καμία πολιτική. Ούτε με το ΚΚΕ, ούτε με τους αριστερούς, ούτε με τους δεξιούς και όλα τα συναφή. Είναι ένας ξεχωριστός τρόπος ζωής και ένα είδος τραγουδιού.

Θα μπορούσε να έχει αυτή την επαναστατική τάση που μου λες, με τους δικούς του όμως κανόνες και όρους. Χωρίς να μπαίνει σε καμία πολιτική δεξαμενή. Μόνο έτσι. Άλλωστε, όπως σου είπα απευθύνεται στους λίγους και ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια ένα δικό του μονοπάτι.

P.E. Η Πάτρα ξέρεις ότι έχει τη δική της ιστορία στο ρεμπέτικο τραγούδι. Διατηρείς σχέσεις με την πόλη και έχεις στα σχέδια σου να έρθεις να τραγουδήσεις εδώ;

Ξέρω την ιστορία που έχει η Πάτρα, αλλά και τα τραγούδια του Μπάμπη Γκολέ. Θέλω να σπάσω το μύθο που λέει ότι οι Πελοποννήσιοι, δεν τα πάνε καλά με τους Μακεδόνες και το αντίστροφο. Ελπίζω κάποια στιγμή να έρθω να τραγουδήσω μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά που είναι μαζί μου και πιστεύω ότι θα περάσουμε καλά.Κουτσαβάκης/Αγάθωνας - Κυπραία


Κουτσαβάκης - ΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡ ΤΑ ΝΕΡΑ


THE 2NIGHT SHOW - Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου (Κουτσαβάκης)