Κι ενώ ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του και στην Πάτρα ζούμε για πάνω από έναν μήνα σε καθεστώς σκληρού lockdown, με όλα τα μαγαζιά να είναι κλειστά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Λογικό; Μάλλον όχι. Το σκεπτικό της είναι ότι θεωρεί ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει σε πάρκα και σε πλατείες.

Τα μέτρα που είναι να ανακοινωθούν αφορούν τη μείωση της μετακίνησης από τους πολίτες, αλλά και την καταχρηστική χρήση ορισμένων κωδικών στα sms, που σύμφωνα με το όλο σκεπτικό, έχει συμβάλει στο να είναι όλη μέρα ο κόσμος έξω από το σπίτι του. 

Στο στόχαστρο των νέων πιο σκληρών μέτρων που είναι να ανακοινωθούν έχει μπει ο κωδικός 6 που αφορά την άθληση και την σωματική άσκηση.

Στόχος είναι να κοπούν οι πολύωρες βόλτες, οι έξοδοι για καφέ και οι πάνω από δύο μετακινήσεις την ημέρα εκτός σπιτιού. Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους συχνούς ελέγχους της αστυνομίας, αλλά και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, τίποτα δεν θυμίζει lockdown και κατά συνέπεια θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου, για να σταματήσει να βγαίνει ο κόσμος έξω και να πέσουν έτσι τα κρούσματα.

Όμως ο κόσμος είναι φανερό ότι δεν αντέχει άλλο ψυχολογικά και οι γεμάτες από κόσμο πλατείες, αλλά και τα πάρκα, είναι μια έμμεση αντίδραση σε όλο αυτό που έχει υποστεί στους τελευταίους μήνες.

Οπότε ακόμα και με πιο αυστηρούς ελέγχους, είναι δύσκολο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, γνωρίζοντας ότι ο εγκλωβισμός του στο σπίτι τον περασμένο Μάρτιο, έφερε πρόσκαιρα αποτελέσματα. 

Αποτελέσματα που ουσιαστικά δεν έδωσαν καμία οριστική λύση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας με μια άλλη στρατηγική που να είναι διαφορετική από αυτή των lockdowns (βλέπε ενίσχυση του συστήματος υγείας κτλ).

Πόσο μάλλον όταν τα μέτρα αυτά είναι έτσι και αλλιώς δύσκολο να εφαρμοστούν αφού δεν μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι που θα μπορούσαν να τους υποστηρίξουν. Προφανώς και παίζουν το τελευταίο τους χαρτί από τη στιγμή που ούτε η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την κατάσταση με τα μαγαζιά κλειστά. 

Όμως τον "πυρετό" δεν τον αντιμετωπίζεις βάζοντας το… υπόθετο πιο βαθιά. Ασπιρίνη δίνεις και περιμένεις για να πέσει, ώστε να έρθει η στιγμή που να σηκωθείς από το κρεβάτι. Εκτός και αν το ζητούμενο είναι να συνηθίσουμε πλέον να μένουμε σε αυτό, καθηλωμένοι…