Πάνω από το 40% του καταυλισμού των Ρομά στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας, φαίνεται να είναι θετικός στον κορωνοϊό και οι πρώτες εκτιμήσεις που ήθελαν τη διασπορά να είναι μεγάλη, μάλλον επιβεβαιώνονται.

Από τα 27 rapid τεστ τα 10 είχαν βγει θετικά και είναι σίγουρο σχεδόν ότι αν συνεχιζόταν αυτή η διαδικασία και στις υπόλοιπες παράγκες του καταυλισμού, τα θετικά θα ήταν ακόμα περισσότερα.

Η διασπορά στον καταυλισμό ήταν κάτι το αναμενόμενο για τους κατοίκους της Εγλυκάδας και της περιοχής του ανατολικού διαμερίσματος της Πάτρας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανησυχία τους δεν παύει να είναι μεγάλη. «Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζονταν επιπλέον μέτρα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στο συγκεκριμένο καταυλισμό» τονίζει ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των συλλόγων και των φορέων του ανατολικού διαμερίσματος, Φώτης Δημητρόπουλος.  

«Από τη στιγμή που αυτά δεν πάρθηκαν ήταν επόμενο ο καταυλισμός να μετατραπεί σε εστία διασποράς». Το όλο θέμα έχει ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της Εγλυκάδας και τα μέτρα που πάρθηκαν, απαγορεύοντας στους ενοίκους των παραγκών την κινητικότητα έξω από τον καταυλισμό, δεν έχουν μετριάσει τον φόβο τους.

«Δεν ξέρουμε αν τα μέτρα αυτά που έχουν αποφασιστεί μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη» τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος. «Ο καταυλισμός αυτός έχει πάνω από πέντε με έξι εισόδους. Φυλάσσεται όμως μόνο η μία και δεν γνωρίζουμε αν γίνονται περιπολίες γύρω από τα υπόλοιπα σημεία του χώρου αυτού.

Είναι δύσκολο να υπάρξει ο αντίστοιχος έλεγχος, τόσο σε ότι αφορά τις εισόδους, αλλά και τους εξόδους του καταυλισμού από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία περίφραξη».


Η περίφραξη που δεν έγινε

Η περίφραξη ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα που είχε ζητήσει η επιτροπή στον καταυλισμό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. «Υπήρχε από την αρχή αυτής της κατάστασης μια ανεξέλεγκτη κινητικότητα στον καταυλισμό.

Ενώ όλοι μας εφαρμόζαμε τα μέτρα και δεν βγαίναμε από τα σπίτια μας, στον καταυλισμό δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Είναι όμως γεγονός ότι με την πάροδο των μηνών κάποιοι από αυτούς συμμορφώθηκαν, φορώντας τουλάχιστον τις μάσκες τους.

Η κινητικότητα όμως συνεχίστηκε και στους δρόμους της Εγλυκάδας, αλλά και στις γύρω περιοχές, για αυτό και παραμέναμε ανήσυχοι για το όλο θέμα.

Πλέον είδαμε τους φόβους μας να γίνονται πραγματικότητα. Εύχομαι να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά και για τους ανθρώπους αυτούς που ζουν στον καταυλισμό, αλλά και για τους κατοίκους των ευρύτερης περιοχής».

Κοντά στα 200 άτομα οι μόνιμοι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί από τους διαμένοντες στις παράγκες του καταυλισμού κατεβαίνουν σε καθημερινή βάση σχεδόν στο κέντρο της Πάτρας και στις πλατείες της, άρα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς.

Τα άτομα που διαμένουν σε μόνιμη βάση, ενήλικες και ανήλικοι, είναι κοντά στα 200, χωρίς όμως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται όσοι μένουν για λίγο, φεύγουν και ξανά έρχονται. Όλοι τους ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, κάτι που σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο του στην διασπορά.