Κάτι παραπάνω από δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Πάτρα και την Αχαΐα με τα κρούσματα να μην λένε να πέσουν και τον Μάρτιο να μπαίνει δυναμικά με πάνω από 180 μέσα στις δυο πρώτες μέρες του.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας το σύνολο των κρουσμάτων σε αυτές τις δύο πρώτες ημέρες για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας φτάνει τα 193.

Ειδικότερα, τα 112 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αχαΐα, δείχνουν ότι το φορτίο στο νομό παραμένει υψηλό και ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στην περίοδο κάμψης του ιού, παρά τις προβλέψεις των ειδικών.

Θυμίζουμε ότι ο μήνας Φεβρουάριος έκλεισε με 2.212 κρούσματα συνολικά και το ζητούμενο για τον Μάρτιο είναι να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε μία πτώση της καμπύλης του ιού. Κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τεστ που έγιναν την Τρίτη σε όλη την Ελλάδα ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν της περασμένης εβδομάδας.

Επιπλέον, σε ότι αφορά την περιοχή μας στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβάνονται και όσα εντοπίστηκαν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, κατά συνέπεια δεν μιλάμε μόνο για την ανοικτή κοινότητα.

Σε γενικές γραμμές η διασπορά που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις κλειστές δομές της Πάτρας (85 κρούσματα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, 55 στην Κιβωτό της Αγάπης) έχουν παίξει αρνητικό ρόλο στην υγειονομική εικόνα της περιοχής.

Πάντως, η διασπορά υπάρχει και είναι ακόμα μεγαλύτερη στην αχαϊκή πρωτεύουσα που παραμένει πρωταθλήτρια στα κρούσματα που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από τα 112 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη τα 76 ήταν από την Πάτρα, ενώ τα ενεργά κρούσματα έφτασαν μέσα σε μία εβδομάδα τα 550 από τα 460 που ήταν. 

Κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες ασθενείς νοσούν στα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Πάτρας πλέον τείνει να αγγίξει τις 130 με 150.