Παρέμβαση της πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων είχαμε για το θέμα της κατεδάφισης του κτιρίου του πρώην υπηρεσιών λιμένα, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης το κτίριο αυτό δεν θα πρέπει να κατεδαφιστεί και μάλιστα ζητείται από τον δήμο να σκεφτεί και πάλι την πρόθεση του.

Το διοικητικό συμβούλιο της πανελλήνιας ένωσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «προβληματίζεται ιδιαίτερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής της Πάτρας που αφορά στην κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας και για τα κριτήρια που υπερίσχυσαν κατά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης».

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ένωσης Δημήτρης Ξυνομηλάκης τονίζεται ότι ο φορέας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αρχιτεκτονικό διάλογο που έχει ξεκινήσει και αφορά στο θέμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πανελλήνιο όργανο έκφρασης των αρχιτεκτόνων καλεί τον δήμο Πατρέων να επανεξετάσει το πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ξεκινά.

Επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι, «επιτέλους και στην Ελλάδα, η κάθε κατεδάφιση κτιρίου υπόκειται στη βάσανο της αξιολόγησης της σημασίας του για την οικιστική ιστορία του αστικού ιστού και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανάχρησης και αξιοποίησής του».

Επίσης, εκφράζει την θέση ότι η διαχείρισή του αποτελεί «ενδιαφέρουσα πρόκληση δημιουργικότητας για την τοπική κοινωνία, όπου συνδράμει η καθ' ύλην αρμόδια επιστημονική κοινότητα των αρχιτεκτόνων με τη στήριξη και των απαιτούμενων λοιπών ειδικοτήτων μηχανικών».

Χωρίς περιστροφές, η Ένωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει την έκπληξή της για τη συγκεκριμένη απόφαση και «προσπαθούμε να την κατανοήσουμε». Προσθέτει ότι τα διεθνή παραδείγματα επιτυχημένων απαντήσεων σε παρόμοια διλήμματα με εμβληματικά αποτελέσματα είναι πολυάριθμα και ενδιαφέροντα.

Τέλος, δηλώνει ότι αναμένει πως «η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας θα σεβαστεί τον διαχρονικό χαρακτήρα της περιοχής και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, αναγνωρίζοντας και επενδύοντας στις αξίες του και δημιουργώντας την πολιτισμική κληρονομιά για το μέλλον του τόπου».