Με τη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας «Ήθος Ποιεί» του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας «Έξοδος για το Θέατρο» που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του συγγραφέα και περφόρμερ Καρλ Βαλεντίν άρχισαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr, οι προβολές των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο» που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, ενός διαφορετικού Καρναβαλιού που ξεδιπλώνει πτυχές και αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας μέσω διαδικτύου.

Το μονόπρακτο παρουσιάζει ένα ζευγάρι που ετοιμάζεται να παρευρεθεί σε θεατρική παράσταση μετά από δώρο 2 εισιτήριων που τους έκανε η γειτόνισσας. Τα ευτράπελα μόλις ξεκινούν! Ξεχνάνε το όνομα του γιού τους (“Γιάννης ή Παύλος;”), του γράφουν ένα σημείωμα για το πού θα πάνε (“είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο θέατρο;”), ντύνονται βιαστικά (“έλα να μου κουμπώσεις το κουμπί γιατί θα μου στρίψει!”) και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, έρχεται και η γειτόνισσα για λίγο λάδι! Έχουν ξεχάσει όμως μια λεπτομέρεια…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Καρλ Βαλεντίν

Σκηνοθετική καθοδήγηση: Γιάννης Βλάχος

Βοηθός σκηνοθέτη: Τσουκαλάς Γιώργος

Διανομή: Γιαχαλής Χρήστος, Χρήστου Αλεξάνδρα, Τσαμπά Φωτεινή

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σημείωμά της η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου:

«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων –  Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.

Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;

Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες».


"Έξοδος για το Θέατρο" του Κ.Βαλεντίν | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ''ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ'' ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΣ