Την ώρα που το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρά, οι πολίτες φαίνεται πως νοιώθουν πιο ασφαλείς να κάνουν το εμβόλιο.

Αυτό προκύπτει από την δημοσκόπηση της Pulse και τις απαντήσεις στο ερώτημα πόσοι υποστηρίζουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως θα κάνουν το εμβόλιο με το ποσοστό του «σίγουρα ναι» να φτάνει από το 37% του Νοεμβρίου στο 59% σήμερα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 στους 10 (59%) λένε πως θα κάνουν σίγουρα το εμβόλιο ενώ 2 στους 10 (21%) λένε πως «μάλλον» θα το κάνουν, δείγμα πως αυξάνεται πλέον η εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κάτι που συμβαίνει σταδιακά και στις υπόλοιπες χώρες.

Την ίδια στιγμή το σχέδιο «Ελευθερία» προχωρά απρόσκοπτα με τους εμβολιασμούς να πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην χώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 915.000 εμβολιασμοί και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 34.000 εμβολιασμοί πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα θετικό στατιστικό καθώς από τα εμβόλια που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν παρουσιαστεί μόλις 6 αλλεργικές αντιδράσεις.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο πότε εκτιμούν οι ειδικοί πως θα δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας από το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η κα. Θεοδωρίδου εκτίμησε πως αυτό θα έχει συμβεί μέσα στον Ιούνιο, «εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.
Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολίου καθώς φαίνεται πως «υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι' αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση»