Και ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας αυξάνεται συνεχώς και οι κλίνες γεμίζουν, η μία μετά την άλλη, το πρώην Νοσημάτων Θώρακος, παραμένει αναξιοποίητο στη μάχη αυτή που δίνει το σύστημα υγείας της περιοχής μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το κτίριο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, είναι σχεδόν καινούργιο, ενώ εντός του υπάρχουν 50 κλίνες με τις οποίες το είχε εφοδιάσει από την αρχή της πανδημίας η 6η ΥΠΕ. Από τότε μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να μπει και αυτό στη μάχη.

Είναι γεγονός ότι και στα δύο κύματα της πανδημίας, αυτό του περασμένου Μαρτίου, αλλά και αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, η Αχαΐα τα πήγε αρκετά καλά υγειονομικά, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε σωστή οργάνωση που απομάκρυνε την κάθε πίεση από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας.

Όμως στο τρίτο κύμα που έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας από τα τέλη Ιανουαρίου και συνεχίζεται όπως όλα δείχνουν, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και μαζί με αυτά οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις κλινικές covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (οι δύο από αυτές καινούργιες), γέμισαν μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μεγάλη είναι η πίεση και στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 80% στα δύο νοσοκομεία, ενώ οι κλίνες με τις οποίες ενίσχυσε η 6η ΥΠΕ και τα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας είναι αρκετές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η πίεση είναι λιγότερη.

Βλέπετε, οι κλίνες αυτές αφαιρούνται από άλλους χώρους των δύο νοσοκομείων και κατά συνέπεια υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των υπολοίπων περιστατικών, εκτός κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σωματεία εργαζομένων, ιατρικούς φορείς και ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία,  ο μοναδικός τρόπος για να δοθεί μια ουσιαστική ανάσα στα δύο νοσοκομεία, είναι να επαναλειτουργήσει το πρώην Νοσημάτων Θώρακος.

Ως απλή κλινική covid. Και όπως λένε μέσα σε αυτή την έξαρση των κρουσμάτων, είμαστε τυχεροί που η νόσος σε αυτό το τρίτο κύμα του ιού, με τα μεταλλαγμένα στελέχη, δεν είναι τόσο δυνατή και έχει οδηγήσει μόνο ένα μικρό ποσοστό (σε σύγκριση με τα κρούσματα) στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Διαφορετικά τα νοσοκομεία δεν θα άντεχαν. Όμως ακόμα και έτσι η επαναλειτουργία του πρώην Νοσημάτων Θώρακος, μοιάζει σαν επιτακτική ανάγκη.