Για την τέχνη των συνεντεύξεων αλλά και το νέο του βιβλίο με θέμα τον Στέλιο Καζαντζίδη μίλησε ο δημοσιογράφος, ποιητής και εικαστικός, Θανάσης Λάλας, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!».

«Έχω κάνει 3.500 συνεντεύξεις. Έχω τα πάντα σε αρχείο και βίντεο. Δεν έκανα ποτέ συνέντευξη με άνθρωπο που δεν εκτιμώ. Βαριέμαι. Εκπλήξεις πάντα υπήρχαν όταν συζητούσες με τους ανθρώπους».

«Η περιπέτειά μου ήταν να συναντήσω έναν ήρωα»
«Το ερωτηματολόγιο του Λάλα που λέγανε κάποτε, έχει να κάνει με το πώς ανακαλύπτουμε και φτιάχνουμε έναν ήρωα. Γιατί σκοπός της ζωής μου ήταν να γράψω. Και αντί να επινοώ ήρωες, συναντούσα ανθρώπους και μέσα από την αλήθεια τους, έφτιαχνα μια προσωπικότητα.

Και αυτό προσέφερα στον κόσμο» δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν πήγαινε με έτοιμες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις που έκανε.

Ο Θανάσης Λάλας περιέγραψε χαρακτηριστικά παραδείγματα οικειότητας με ονόματα της διεθνούς showbiz
«Ο Σον Κόνερι με έβαλε στα πόδια του, έβαλε πετσέτα και έκανε πώς με τρώει με μαχαιροπίρουνο. Πώς μπορείς να φτάσεις σε τέτοια οικειότητα με τον Σον Κόνερι μέσα σε μιάμιση ώρα.

Ο μακαρίτης ο Λαμπράκης μου είχε ζητήσει να κάνω συνέντευξη με την Άντζελα Γκεοργκίου. Την θεωρούσε στριφνή και δύσκολη. Και ξαφνικά είδε δημοσίευση στην εφημερίδα με την Γκεοργκίου μέσα στην πισίνα με γυαλιά και εμένα δίπλα. Δεν το πίστευε.

Δεν ξέρω γιατί κέρδιζα την εμπιστοσύνη τους. Περίμεναν να τους ρωτήσω για τη δουλειά τους, για ρόλους. Εγώ ρωτούσα μόνο πράγματα που με αφορούσαν. Άνθρωποι είναι και θέλουν και αυτοί να μιλήσουν τελείως διαφορετικά.

Ο Γούντι Άλεν έδινε σε κάθε ταινία του 1000 συνεντεύξεις. Τι άλλο να πει; Και βρισκόταν ένας μουρλός και του έλεγε ‘’οι επιρροές ή οι επιλογές’’ καθορίζουν τη ζωή;» πρόσθεσε.

Για τον δημοσιογράφο η επιτυχία δεν ανήκει στους ανθρώπους. «Ανήκει στο κοινό. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν πρέπει να κοκορεύονται. Πρέπει να κάνουν το σταυρό τους που υπήρξε ένα κοινό που αναγνώρισε κάτι σε αυτό που έκαναν αυτοί».

Σχετικά με τα επιτυχημένα περιοδικά που έκανε, όπως το BHMAgazino, ήταν ξεκάθαρος. «Τα περιοδικά δεν τα έκανα εγώ. Οι ομάδες τα έκαναν. Ένα team ανθρώπων. Οι ομάδες φτιάχνουν αυτά τα πράγματα».

Το βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη
Στη συνέχεια, ο Θανάσης Λάλας αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης. Θηρίο Ανήμερο».

«Άρχισα να διαβάζω ανθρώπους από τους οποίους έχω πολύ υλικό. Και σκέφτηκα ότι αυτό είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και ο Καζαντζίδης. Μάζευα-μάζευα υλικό. Όταν το ξανά διάβαζα δεν είχα την ίδια αίσθηση με τότε που κάναμε τις συνεντεύξεις.

Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο Καζαντζίδης έχει μια σοφία περίεργη. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι αυτή η τεράστια φωνή είχε ένα απίστευτο βάθος ως άνθρωπος. Ο Στέλιος έφυγε. Υπάρχει η φωνή του, ο μύθος. Είναι για το λαϊκό τραγούδι ότι η Μαρία Κάλλας» υπογράμμισε με νόημα.