Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων με επιστολή της (Αρ. Πρωτ. 108/24.02.21) προς τον Υπουργό Υγείας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό των ωφελουμένων και των εργαζομένων σε δομές που προσφέρουν υπηρεσίες ανοικτής και κλειστής φροντίδας, σε ενήλικα και ανήλικα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε ότι επιβεβαιωθήκαμε, μετά τις πρόσφατες, ανησυχητικές συνθήκες που επικρατούν σε δομή ατόμων με αναπηρία, με επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα Covid-19, τα οποία έχουν δημιουργήσει μία δραματική κατάσταση, άνευ προηγουμένου, στην Αχαΐα που βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Οι εμβολιασμοί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες δομές είναι ορατός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την επιβίωση των ωφελουμένων και του προσωπικού.

Από την αρχή της πανδημίας το αναπηρικό κίνημα, μέσω των εκπροσώπων του, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία από τον κορονοϊό ζητώντας επανειλημμένα από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβουν ειδικά μέτρα προστασίας, κατά προτεραιότητα, προς όφελος των ευπαθών ομάδων, των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στον εμβολιασμό θέτει τους αρμόδιους ενώπιον των σοβαρότατων ευθυνών τους.

Η επιστολή

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί σε είκοσι έξι (26) ενεργά μέλη. Αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Με την παρούσα επιστολή η Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. θέτει υπόψη σας ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τον εμβολιασμό των ωφελουμένων και των εργαζομένων σε δομές που προσφέρουν υπηρεσίας φροντίδας σε ανήλικα και ενήλικα άτομα με αναπηρία.

Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε δομή ατόμων με αναπηρία, στην Πάτρα, κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών για την διενέργεια εμβολιασμών σε όλες τις δομές που, τη δεδομένη στιγμή, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι ορατός. (π.χ. Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία Αιγίου (Ε.Κ.Α.ΜΕ/ ΑμεΑ), Σύλλογο Γονέων για την Εκπαίδευση, Επαγγελματική Κατάρτιση και Αποκατάσταση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΑΧΗΤΕΣ», Κιβωτό Αγάπης- Γαλήνη Ανάπηρων Παιδιών κ.α.)

Αποτελεί θετική παρέμβαση ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε κλειστές δομές περίθαλψης, όπως επίσης ότι ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των ωφελουμένων των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ και των ΚΔΑΠμεΑ, όμως πρέπει να ενταθούν οι διαδικασίες για την καθολική κάλυψη όλων των δομών.
Παρακαλούμε για ενέργειές σας.
Σας ευχαριστούμε.