Μπορεί τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Πάτρα, όμως αυτό με βάση τα δείγματα που είχαν παρθεί από τον Βιολογικό Καθαρισμό, σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται στα αστικά λύματα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή, αλλά σταθερή αύξηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τις αρχές του Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Μια αύξηση όμως που δεν είναι ανάλογη με την έξαρση των κρουσμάτων στην Πάτρα.

Τα δείγματα που πάρθηκαν από το Εργαστήριο Υγιεινής, την τελευταία εβδομάδα, όπου η Πάτρα σημείωσε ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων, ήταν στο ίδιο περίπου επίπεδο, με την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι στην Πάτρα, υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν συνδέονται με τον Βιολογικό Καθαρισμό, καθώς δεν έχουν καν αποχετευτικό δίκτυο.

Επιπλέον, η Πάτρα έχει ένα παντοροϊκό δίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι πέφτουν εκεί μέσα και τα όμβρια νερά από ρέματα, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάλυση. Όμως είναι γεγονός ότι από τα αστικά λύματα δεν συμπεραίνεται κάποια σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

Εξάλλου, μια πτυχή της αύξησης των κρουσμάτων στην Πάτρα έχει να κάνει με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις κλειστές δομές και τα οποία δεν αφορούν την ανοικτή κοινότητα, ειδικότερα οι φυλακές του Αγίου Στεφάνου που δεν συνδέονται καν με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Πάντως, οι δειγματοληψίες από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον κορωνοϊό το οποίο συντονίζει ο ΕΟΔΥ.