Ο Φεβρουάριος έκλεισε, δίνοντας τη σκυτάλη στον Μάρτιο που δείχνει και αυτός από την πλευρά του να έρχεται υγειονομικά φουριόζος για την περιοχή και γενικότερα για το πανελλήνιο.

Σε ότι αφορά την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας ο μήνας που έφυγε ήταν με διαφορά, όπως ήδη έχει ειπωθεί, ο χειρότερος μήνας από την αρχή της πανδημίας.

Τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε αυτές τις συνολικά 28 ημέρες που διήρκησε ο μήνας, έφτασαν τα 2.212! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος από τα 757 κρούσματα που είχε η Αχαΐα τον Νοέμβριο, στον δεύτερο μέχρι στιγμής χειρότερο μήνα της περιοχής, από την αρχή της πανδημίας.  

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που μαρτυρά από μόνος του πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για την περιοχή μας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, παρόλο που το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα αυτού η Πάτρα το πέρασε κάτω από αυστηρό lockdown, με την αγορά να είναι κλειστή.

Ωστόσο, η μεταδοτικότητα, προφανώς λόγω των μεταλλάξεων ήταν μεγάλη, ενώ η διασπορά εντοπίστηκε κυρίως στις οικογένειες, με τον ιό να έχει εισχωρήσει στα σπίτια και στους εργασιακούς χώρους.

Μεγάλη ήταν επίσης η διασπορά για ένα διάστημα και στους νοσοκομειακούς χώρους, παρά τους εμβολιασμούς που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα, ενώ την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν τουλάχιστον 140 κρούσματα, σε δυο κλειστές δομές, στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και στην Κιβωτό της Αγάπης.

Το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ του μήνα και όλου του διαστήματος της πανδημίας για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας ήταν τα 122 κρούσματα της περασμένης Παρασκευής, ενώ ακολούθησαν τα 121 κρούσματα της περασμένης Τρίτης.

Τρίτο αρνητικό ρεκόρ ήταν στις 10 Φεβρουαρίου τα 112 κρούσματα. Κατά τη διάρκεια του μήνα ο μέσος όρος των κρουσμάτων κυμάνθηκε στα 90 και πάνω, ενώ πάνω από τρεις φορές συνολικά ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για τη περιοχή, με 104 και 102 κρούσματα. 

Η χειρότερη εβδομάδα - Πάνω 1.200 κρούσματα τις τελευταίες 14 μέρες

Η χειρότερη εβδομάδα του μήνα από υγειονομικής πλευράς για την Αχαΐα ήταν σίγουρα η τελευταία (μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες εφτά μέρες 72,29), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2.212 κρούσματα στο σύνολο πάνω από 1.200 από αυτά αφορούσαν τις τελευταίες 14 ημέρες.

Σε επίπεδο δήμων το 90% των κρουσμάτων του μήνα αφορούσαν τον δήμο της Πάτρας.

Η διασπορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν από το ξεκίνημα του μήνα μεγάλη, ενώ ο μήνας έκλεισε με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην Πάτρα να αγγίζει τα 1.000.

Το μοναδικό θετικό που μας άφησε ο μήνας που έφυγε ήταν η τελευταία ημέρα του. Στην Αχαΐα ανακοινώθηκαν 44 κρούσματα, ενώ τα τεστ, σύμφωνα με υγειονομικούς κύκλους, δεν ήταν τόσο λιγότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες.