Διανύουμε στην Πάτρα την τρίτη εβδομάδα του lockdown και τα κρούσματα μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν λένε να πέσουν.

Γεννάται έτσι η αξία απορία: Πού μπορεί να οφείλεται η μη πτώση των κρουσμάτων στο ότι ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα ή μήπως στο ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν;

Στο ερώτημα αυτό απαντάει με σαφήνεια η ιατρός πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά, μιλώντας στο patrasevents.gr. «Δεν πιστεύω ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στον κόσμο που συγκεντρώνεται στα πάρκα και στις πλατείες.

Τουλάχιστον εγώ δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα των επιστημόνων που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Έχει αποδειχθεί από μελέτες που έχουν γίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο στους εξωτερικούς χώρους, όσο στους κλειστούς.

Αν πράγματι υπάρχει μία διασπορά στα πάρκα και στις πλατείες, σίγουρα δεν μπορούμε να εστιάσουμε την βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας» τονίζει η κ. Ζανιά.

Σύμφωνα με την ίδια η αύξηση των κρουσμάτων σε ότι αφορά την Πάτρα ξεκίνησε από την μεγάλη διασπορά που παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και την μεταδοτικότητα που έδειξε αυτό το κύμα του ιού στις παιδικές ηλικίες.

«Αν δεν έκλειναν τα σχολεία θα είχαμε σίγουρα μία ακόμα μεγαλύτερη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ενώ ένας ακόμα χώρος υπερμετάδοσης ήταν τα σούπερ μάρκετ και οι χώροι εργασίας.

Από τη μετάδοση στα σχολεία και στους χώρους εργασίας προήλθε και η έντονη ενδοοικογενειακή διασπορά που υπήρξε όλες αυτές τις μέρες στην Πάτρα. Αρρώστησαν ολόκληρες οικογένειες, με το ένα μέλος να κολλάει το άλλο και από τη στιγμή που ο ιός μπήκε στα σπίτια ήταν δύσκολο να μπει μια παύση στην διασπορά.

Όμως κατά την άποψη μου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Πατρινοί δεν τηρούν τα μέτρα και ότι αδιαφορούν για τον κορωνοϊό.

Το βλέπουμε άλλωστε αυτό και στους δρόμους της πόλης όπου η πλειοψηφία του κόσμου, κυκλοφορεί με μάσκες και προσέχει. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι παίζει ρόλο σε όλο αυτό και η ψυχολογία του κόσμου που πλέον έχει κουραστεί από τα lockdown και έχει φτάσει στα όρια του».

Η διασπορά στις δύο κλειστές δομές

Παράλληλα, η κ. Ζανιά θέτει και έναν ακόμα παράγοντα στο ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων. «Πάνω από 140 κρούσματα αυτής της εβδομάδας προέρχονται από κλειστές δομές και όχι από την ανοικτή κοινότητα.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι κάτι λάθος έχει γίνει και ασφαλώς αυτό δεν είναι ο κόσμος που αναζητά αναψυχή στα πάρκα και στις μαρίνες. Δεν λέω ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαμε αύξηση της διασποράς στην περιοχή μας. Θα είχαμε όμως μία σαφώς βελτιωμένη εικόνα».

Πιο ελαφριά η νόσος σε αυτό το κύμα

Το θετικό του τρίτου κύματος που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, χτύπησε την Πάτρα και την Αχαΐα, είναι ότι η νόσος δεν δείχνει να είναι τόσο δυνατή.

«Τα κρούσματα στην Αχαΐα για αυτόν τον μήνα έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο μέσος όρος των 100 νοσηλειών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Πάτρας είναι μικρός αναλογικά με την αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό δείχνει ότι ο ιός είναι ελαφρύς και το μεγάλο ποσοστό των ασθενών αναρρώνει στο σπίτι του. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα είχε καταρρεύσει».

Λάθος το μέτρο της απαγόρευσης μετά τις 6

Πάντως, σύμφωνα με τη κ. Ζανιά, ένα από τα σοβαρά λάθη των μέτρων που έχουν παρθεί και που έχει παίξει ανασταλτικό ρόλο στην επίτευξη της ύφεσης, έχει να κάνει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 και μετά.

«Είναι ένα μέτρο το οποίο όπου και αν έχει εφαρμοστεί έχει παίξει αρνητικό ρόλο. Στην Πάτρα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και για αυτό θα πρέπει άμεσα να αρθεί».

Τέλος, σε ότι αφορά την πορεία του ιού τις μέρες που έρχονται, θα υπάρξει, σύμφωνα με την κ. Ζανιά, από αυτή την εβδομάδα, μία αισθητή πτώση των κρουσμάτων στην περιοχή μας. Αρκεί να μην έχουμε κάποια νέα υγειονομική "βόμβα" σε κλειστές δομές.