Σφοδρή κριτική δέχεται ο στρατός της Νότιας Κορέας, αφού καθυστέρησε επί ώρες να εντοπίσει έναν Βορειοκορεάτη φυγά, που κολύμπησε με μαγιό και βατραχοπέδιλα γύρω από τα αυστηρώς φρουρούμενα σύνορα και συνελήφθη μόνον αφού το έριξε στον ύπνο!

Στο δεύτερο σε διάστημα ενάμιση έτους ανάλογο περιστατικό οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας απέτυχαν να εντοπίσουν τον άνδρα που χρησιμοποίησε καταδυτικό εξοπλισμό για να κολυμπήσει γύρω από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, μία από τις πλέον οχυρωμένες περιοχές του πλανήτη, μολονότι οι κάμερες ασφαλείας τον «συνέλαβαν» αρκετές φορές μετά την άφιξή του, αφού οι στρατιώτες αγνόησαν τον συναγερμό που σήμαναν τα συστήματα. Αλλά ακόμη κι όταν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί, πέρασαν άλλες τρεις ώρες για να τον συλλάβουν. Ο φυγάς, ηλικίας περί τα 20, βγήκε στην ανατολική ακτή της χώρας βόρεια της πόλης Γκοσεόνγκ. «Πιθανότατα κολύμπησε επί περίπου 60 ώρες φορώντας ένα θερμομονωτικό σωσίβιο γιλέκο μέσα από την καταδυτική του στολή. Φαίνεται ότι τα ρούχα του τον κρατούσαν ζεστό και του επέτρεψαν να επιπλέει», ανέφερε αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap. Τα ρεύματα στη θάλασσα βοήθησαν τον Βορειοκορεάτη αποστάτη, καθώς εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του, προτού μπει στη Νότια Κορέα μέσω μιας σήραγγας αποστράγγισης κάτω από το συρματόπλεγμα, την παρουσία της οποίας αγνοούσε ο στρατός!

Σε διάστημα άνω των τριών ωρών οι κάμερες ασφαλείας τον έπιασαν οκτώ φορές, και σήμαναν άλλες δύο συναγερμό, αλλά μάταια. Τελικά ο στρατός της Νότιας Κορέας εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και τον βρήκαν τρεις ώρες αργότερα να κοιμάται και με τη μάσκα κατάδυσης κρεμασμένη σ’ ένα δέντρο. Ο φυγάς, πολίτης της Βόρειας Κορέας, όπως φαίνεται, εξέφρασε την επιθυμία να αυτομολήσει στο Νότο. Το θέμα προκάλεσε σάλο στη Σεούλ με τη συντηρητική εφημερίδα Chosun Ilbo να σχολιάζει ότι το συμβάν δείχνει πώς ο στρατός της χώρας «είναι κοντά στην απόλυτη κατάρρευση». «Μόνον αυτή η μονάδα δεν κάνει σωστά τη δουλειά της; Δεν νομίζουμε», ανέφερε σε άρθρο γνώμης. Το Γενικό Επιτελείο παραδέχθηκε ότι οι στρατιώτες απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και υποσχέθηκε να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι τα συστήματα παρακολούθησης στην περιοχή «δυσλειτουργούσαν κι ήταν ξεπερασμένα».

Ελάχιστοι Βορειοκορεάτες φυγάδες περνούν απευθείας μέσω της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης στη Νότια Κορέα ή κολυμπούν γύρω από τα θαλάσσια σύνορα. Τον Νοέμβριο του 2017, ένας στρατιώτης της Βόρειας Κορέας, πέρασε μέσα από μια βροχή από σφαίρες τη στρατιωτική γραμμή οροθεσίας στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου οι θέσεις των στρατιωτών των δύο κρατών απέχουν μερικά μέτρα. Οι περισσότεροι φυγάδες περνούν πρώτα στη γειτονική Κίνα και μερικές φορές διαμένουν εκεί επί χρόνια προτού μεταβούν μέσω τρίτων χωρών στη Νότια Κορέα. Πάνω από 30.000 Βορεικορεάτες έχουν αυτομολήσει στη Σεούλ σε διάστημα δεκαετιών, αλλά ο αριθμός τους έπεσε στους 229 τον περασμένο χρόνο καθώς η Πιονγιάνγκ έκλεισε τα σύνορά της για να εμποδίσει την άφιξη του κορωνοϊού στη χώρα.