Αντιμέτωπες με το αναπόφευκτο, την επιβολή, δηλαδή, του αυστηρότερου lockdown από την έναρξη της πανδημίας βρέθηκαν οι Αρχές στην Τσεχία με τα νοσοκομεία της χώρας να «γονατίζουν» από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω μιας λίαν λοιμογόνου παραλλαγής του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα είναι αναγκαία «για την προστασία των ζωών των πολιτών μας», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Πρέπει να τα λάβουμε για να αποτρέψουμε μια ολοκληρωτική κατάρρευση των νοσοκομείων μας. Αν δεν το κάνουμε ολόκληρος ο κόσμος θα δει ένα νέο Μπέργκαμο στη Δημοκρατία της Τσεχίας». Ο Μπάμπις παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη στο παρελθόν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά κάλεσε τους Τσέχους να συμμορφωθούν με τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα και για τρεις εβδομάδες με στόχο την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Μεταξύ των αυστηρότερων από τα μέτρα η κυβέρνηση της Τσεχίας ετοιμάζεται να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, απαγορεύοντάς τους τα ταξίδια στο εξωτερικό – άλλωστε η γειτονική Γερμανία έχει κλείσει τα σύνορά της με τη χώρα - , εκτός και αν το επιτάσσουν λόγοι εργασίας ή φροντίδας συγγενικών τους προσώπων. «Μείνετε σπίτι, αν είναι εφικτό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Χάματσεκ, τονίζοντας ότι την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέψει η αστυνομία και δυνάμεις του στρατού. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις πολιτικών για λόγους άσκησης ή για περίπατο μεταξύ των δήμων, ενώ κλείνουν νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, ενώ θα παραμείνουν ανοικτά μόνον τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.