Ήταν Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου που με απόφαση του υπουργείου Υγείας ακυρώθηκαν επίσημα οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.  

Κανείς από τους καρναβαλιστές και τα πληρώματα δεν μπορούσε να πιστέψει αυτή την είδηση. Ήταν η πρώτη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.

Είχε ακυρωθεί ξανά το 1964 όταν είχε πεθάνει ο Βασιλιάς Παύλος. Ο ρυθμός των εξελίξεων ήταν καταιγιστικός. Στην αρχή της εβδομάδας όταν είχε εμφανιστεί το κρούσμα μηδέν στην Ελλάδα κανείς δεν πίστευε ότι ο Covid-19 θα αποτελούσε την αιτία για την ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Τα κρούσματα όμως έγιναν περισσότερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυξήθηκαν σε τρία και το πρωί της Παρασκευής, μία μέρα πριν από την νυχτερινή ποδαράτη γνωστοποιείται στον Δήμο Πατρέων ότι το καρναβάλι της Πάτρας θα πρέπει να ακυρωθεί.

Αντιδράσεις τότε από τους καρναβαλιστές, από τα πληρώματα, από τους επαγγελματίες εστίασης, από τον τουρισμό και γενικότερα από όλη την τοπική κοινωνία που ήταν έτοιμη για να καρναβαλιστεί, καθώς δεν υπήρχαν κρούσματα καν τότε στην Πάτρα.

Ο δήμος Πατρέων ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, ανακοινώνει το μεσημέρι της ίδιας μέρας ότι είναι αναγκασμένος για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, να δεχθεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Τονίζει μάλιστα ότι θα προχωρήσει στην διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού το καλοκαίρι του ’20.

Ακολουθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Η ζημιά στην Πάτρα ανυπολόγιστη για την αγορά της. Ακυρώνονται κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ωστόσο έρχεται κόσμος από την Αθήνα στην Πάτρα που κάθεται για μία με δύο μέρες και στη συνέχεια φεύγει.


Το βράδυ της Κυριακής η Πάτρα είναι άδεια. Προηγήθηκε ωστόσο το βράδυ του Σαββάτου η καρναβαλική βόλτα των πληρωμάτων στο κέντρο της Πάτρας που πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας, με τη συνοδεία αστυνομικών και μία σειρά από δρώμενα που είχαν γίνει από καρναβαλιστές.

Ακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής ο βουβός περίπατος (χωρίς μουσική) των πληρωμάτων, ενώ στις τηλεοράσεις γινόταν χαμός για τα... γαϊδούρια της Πάτρας που βγήκαν στους δρόμους για να παρελάσουν. Πέρασαν όλα αυτά.

Την επομένη εβδομάδα είχαμε τα πρώτα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα, όχι βέβαια από το καρναβάλι, αλλά από την περίφημη εκδρομή των Ηλείων στους Αγίους Τόπους, στη συνέχεια τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό για να φτάσουμε στα μέσα Μάρτη στο πρώτο lockdown.

Τότε που έκλεισαν όλα. Ποιος να μας έλεγε τότε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα ακυρωνόταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το καρναβάλι. Και μη χειρότερα να λέμε…

(Οι φωτογραφίες είναι από την άτυπη παρέλαση - περίπατο της Κυριακής του καρναβαλιού του 2020).