Μεγάλη είναι η πίεση στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας με τον αριθμό των νοσηλευόμενων να έχει ξεπεράσει τους 100 και να αναμένεται να έχει μία αυξητική τάση το επόμενο διήμερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της δημόσιας υγείας, με το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην ανοικτή κοινότητα της Πάτρας και την αυξημένη μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζει την πορεία του, το σύνολο των νοσηλειών αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 άτομα και στα δύο νοσοκομεία, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τρίτης οι νοσηλείες στο σύνολο τους ήταν 107. Οι δύο κλινικές κορωνοϊού στο ΠΓΝΠ έχουν σχεδόν γεμίσει, φτάνοντας τα 45 άτομα, ενώ στις ΜΕΘ ήταν 16. Κι αυτές σχεδόν άγγιζαν την πληρότητα. Μαζί με τους ασθενείς αυτούς υπήρχαν και δύο βρέφη στο μονάδα νεογνών, αλλά και ένα 3χρονο παιδάκι στην παιδιατρική.  

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με την ενίσχυση των κλινών (265 στο σύνολο) ετοιμάζονται να στήσουν και τρίτη κλινική για την εξυπηρέτηση των περιστατικών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει η εργασίες για τη διαμόρφωση της Α’ Παθολογικής Κλινικής σε κλινική covid.

Ταυτόχρονα στα εργαστήρια υπάρχουν τουλάχιστον 60 δείγματα από μοριακούς ελέγχους που έχουν γίνει που αναμένουν αποτελέσματα στο τέλος της μέρας.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν τους 40, ενώ έξι άτομα είχε κα η ΜΕΘ. Οι 128 κλίνες που θα προστεθούν στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και οι ανάγκες που υπάρχουν ίσως να οδηγήσουν και σε νέα κλινική κορωνοϊού.

Στο μεταξύ αυξημένη είναι η ροή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των δύο νοσοκομείων, με δεκάδες άτομα να έχουν περάσει από αυτά τις τελευταίες δύο μέρες για να εξεταστούν. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν είχε σοβαρά συμπτώματα και επέστρεψε σπίτι για ανάρρωση.

Το θετικό είναι ότι χάρις στις μεγάλες προσπάθειες των νοσηλευτών και των γιατρών των δύο νοσοκομείων δεν έχουν γίνει πολλές διασηληνώσεις και γενικότερα ο ιός προσβάλει πιο εύκολα, αλλά δείχνει να είναι πιο ελαφρύς σε σύγκριση με το πρώτο και δεύτερο κύμα. Πάντως και τα δύο νοσοκομεία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.