Κάτι παραπάνω από δύσκολο είναι να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, έστω και με την μέθοδο του click away, μετά την έξαρση των κρουσμάτων, με τη οποία φαίνεται να κλείνει ο Φλεβάρης για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων και των παραγόντων της αγοράς τα καταστήματα στην Πάτρα θα ανοίξουν από τις 15 Μαρτίου και μετά, όταν μπούμε σε μία σταθερή πορεία του ιού και φτάσουμε στην ύφεση.

Όπως όμως φάνηκε από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με κορύφωση αυτά της Παρασκευής όπου φτάσαμε τα 122, η ύφεση αυτή αργεί ακόμα και έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Το ζητούμενο για τους εμπόρους είναι να επιτύχουν να πάρουν μία βοήθεια από το κράτος που να μην αφορά την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά να είναι ένα κεφάλαιο κίνησης που να τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν ένα νέο restart.

Ήδη πάντως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο για τα εμπορικά μαγαζιά που πληρώνουν το μάρμαρο των αδυναμιών του εθνικού συστήματος υγείας και τον δισταγμό της κυβέρνησης να διακρίνει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε μαγαζιά των πολυεθνικών εταιρειών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η Πάτρα γέμισε από τις ουρές των πολυκαταστημάτων τον καιρό που η αγορά ήταν ανοικτή. Τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς δεν είχανε κρούσματα και ποτέ δεν αποτέλεσαν εστίες μετάδοσης» μας έλεγε ένας επαγγελματίας.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να κλείσουμε σε καμία περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με βάση την εμπειρία που είχαμε από το πρώτο διάστημα της καραντίνας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί από την αρχή σε ότι αφορά το λιανικό εμπόριο και τώρα είμαστε αναγκασμένοι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων να αποδεχτούμε την παράταση του lockdown».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της αγοράς ένα μεγάλο μέρος των εμπόρων θα είχαν βάλει ήδη από τώρα λουκέτο στα μαγαζιά τους, μαζεύοντας τα πράγματα τους, αν δεν υπήρχε η μη καταβολή των μισθωμάτων των ενοικίων».