Ως Δημοτική Αρχή έχοντας προτεραιότητά μας υγεία των δημοτών και την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζουμε με συνέπεια το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και προχωράει η υλοποίηση των έργων χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών μας και χωρίς ληστρικές συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους τις λεγόμενες ΣΔΙΤ.  Το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) με την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στου ΦΛΟΚΑ, την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) της Ξερόλακκας, θα κατασκευαστούν με κρατική χρηματοδότηση. 

Σύντομα θα αναπτυχθεί το δίκτυο των καφέ κάδων για την συλλογή προδιαλεγμένων οργανικών, για το οποίο έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του και περιλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε να αξιοποιηθούν τα οργανικά, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστικών αποβλήτων. Είναι έτοιμες οι μελέτες και θα κατατεθούν προτάσεις χρηματοδότησης για τις γωνιές ανακύκλωσης και το πράσινο σημείο ώστε να γίνεται ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή για να  αυξηθεί η ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως είναι το χαρτί, τα πλαστικά και τα μέταλλα με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει  σύστημα αξιοποίησης τους, που μέχρι τώρα δεν υφίσταται. 

Αυτές οι θετικές για τον λαό της Πάτρας εξελίξεις, προκάλεσαν νέο γύρο παρεμβάσεων από δημοτικές παρατάξεις και συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που εγκαλούν την Δημοτική Αρχή για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Αυτό που βλέπουν τα μάτια μας, δηλαδή τα απορριμματοφόρα της Εταιρείας ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α. Ε.), που αδειάζουν τους μπλε κάδους προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι απλά, οφθαλμαπάτη. Πάνω σε ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, με την γνωστή τακτική: «λέγε – λέγε κάτι θα μείνει», κεντάνε τον… καμβά των δήθεν ευθυνών της Δημοτικής Αρχής. 

Δεν  λένε λέξη για το αποτυχημένο ιδιωτικοποιημένο σύστημα –που ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης - και προωθεί η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Προστατεύουν τα συμφέροντα των ιδιωτών, που διαχειρίζονται την ανακύκλωση, γι αυτό δεν λένε ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλους τους Δήμους είναι μικρά, όπως προκύπτει από τους ετήσιους απολογισμούς της Εταιρείας ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α. Ε.). 

Η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ. Α.Ε.) είναι ο φορέας ανακύκλωσης συσκευασιών, όμως όσοι ρίχνουν τις ευθύνες στο Δήμο κρύβουν τις ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων, που ελέγχουν την εταιρεία και μας χαρατσώνουν διπλά μια σαν καταναλωτές και την δεύτερη με τα δημοτικά τέλη, γιατί η εταιρεία δεν παρέχει τα εργαλεία στους δήμους. Η ΕΕΑΑ έχει υποχρέωση να παρέχει στο Δήμο τους μπλε κάδους, να κάνει την αποκομιδή και να χρηματοδοτεί την ενημέρωση για την ανακύκλωση όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των κάδων είναι σε κακή κατάσταση, τα δρομολόγια προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα και οι κάδοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεχειλισμένοι. Έχουμε ζητήσει 2500 μπλε κάδους και κοστολογημένο πρόγραμμα ενημέρωσης.  

Ο Δήμαρχος έθεσε στην διοίκηση της ΕΕΑΑ, στον ΕΟΑΝ και σε κυβερνητικά στελέχη επανειλημμένα το θέμα με συναντήσεις και επιστολές, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί.

Φέτος ο Δήμος θα προμηθευθεί μπλε κάδους για να αντικαταστήσουμε τους κατεστραμμένους και να πυκνώσουμε το δίκτυο αφού ΕΕΑΑ  δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δεν παρέχει τα εργαλεία για την ανακύκλωση, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Στο κείμενο για  τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) της Ν.Δ. -και όχι μόνο- αναγνωρίζεται  ότι σύστημα ανακύκλωσης για το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων  ήταν και είναι ανύπαρκτο.

Στην Ελλάδα ουσιαστικά και τυπικά, με την συμβολή των Δήμων γίνεται ανακύκλωση μόνο αστικών αποβλήτων συσκευασίας  και όχι όλων των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που συνίστανται από χαρτί, πλαστικά, γυαλί και μέταλλο, τα οποία θάβονται στους ΧΥΤΑ είτε συγκεντρώνονται στους μπλε είτε στους πράσινους κάδους. 

Όμως στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη η ανακύκλωση είναι σε αδιέξοδο αφού τα ανακυκλώσιμα δεν αξιοποιούνται σαν δευτερογενές υλικό για την παραγωγή νέων προϊόντων γιατί δεν αποφέρουν την ίδια  κερδοφορία με τη χρήση πρώτων υλών. 

Γι’ αυτό η ΝΔ με τον νέο εθνικό σχεδιασμό διευρύνει  το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην καρκινογόνα καύση, που μέχρι το 2030 θα φτάνει στο 32,3% των απορριμμάτων.  

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την κατάργηση του ιδιωτικοποιημένο συστήματος ανακύκλωσης και την συγκρότηση Δημόσιου Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, που θα υιοθετήσει αποκλειστικά το σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή όχι μόνο των υλικών συσκευασίας αλλά όλων των ανακυκλώσιμων και των προδιαλεγμένων οργανικών. Θα αναπτύξει την σχετική τεχνογνωσία και θα στηρίξει οικονομικά και τεχνολογικά τους Δήμους στην υλοποίηση του συστήματος της διαλογής στην πηγή. Θα εξασφαλίσει, την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων, για να μην καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Νίκος Ασπράγκαθος, Αντιδημάρχος Περιβάλλοντος και Ενέργειας,