Περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι του Τέξας – πάνω από το 35% του συνολικού πληθυσμού του – συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση, μετά το κύμα πολικού ψύχους που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας λίγο πολύ την κατάρρευση του ιδιωτικού συστήματος διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στη νότια πολιτεία των ΗΠΑ.

Με το Τέξας ήδη να μετρά τουλάχιστον 24 νεκρούς από το κύμα κακοκαιρίας – πολλοί από υποθερμία – τουλάχιστον 16.900 κάτοικοί του παραμένουν χωρίς ρεύμα, την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες τους σε 202 κομητείες καλούνται από τις αρχές ακόμη και να βράζουν το νερό, πριν να το καταναλώσουν.

Περισσότερα από 147 συστήματα δημόσιας ύδρευσης παραμένουν εκτός λειτουργίας, καθώς από το πολιτικό ψύχος των προηγούμενων ημερών έσπασαν πολλοί -κεντρικοί και μη- σωλήνες. Διακοπές αναφέρονται στη λειτουργία άλλων 1.200 συστημάτων διανομής.

Μοιράζουν μπουκάλια με νερό και… υποσχέσεις
Αντιμέτωπος με τη διογκούμενη λαϊκή οργή για τον χειρισμό της κρίσης, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, διέταξε την Εθνοφρουράς και τον στρατό να διανείμουν πόσιμο νερό στους πληγέντες πολίτες.

«Παραδόθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια μπουκάλια με νερό», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης, που δέχθηκε οξύτατες επικρίσεις για την έλλειψη προετοιμασίας στις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Ο Άμποτ κάλεσε μάλιστα υδραυλικούς από άλλες πολιτείες να έλθουν για να επιδιορθωθούν τις ζημιές σε κατοικίες. Παρέπεμψε, δε, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ανασφάλιστων ακινήτων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, τη FEMA, για αποζημιώσεις.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη κηρύξει το Τέξας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προς στήριξη των πληγέντων.

Τη δημιουργία έκτακτου ταμείου αρωγής στην πολιτεία-εκλογικό «προπύργιο» των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ.

Δωρεές, ύψους 5 εκατομμυρίων, για παροχή βοήθειας στους Τεξανούς ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.

Από το σοκ στο… «ηλεκτροσόκ»
Σε κατάσταση σοκ παραμένουν, εν τω μεταξύ, χιλιάδες Τεξανοί πολίτες από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ύψους έως και 17.000 δολαρίων (!) που έλαβαν από ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι– χάρη στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο αυτόνομο δίκτυο του Τέξας- μετακύλησαν κερδοσκοπικά το κόστος της υπερφόρτωσης στην τσέπη του καταναλωτή.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να υπάρξει μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Αγωγές κατά των ιδιωτών παρόχων
Πάντως, καταναλωτές καταθέτουν τώρα αγωγές κατά των ιδιωτών παρόχων για το πρωτοφανές μπλακάουτ. Μεταξύ αυτών, είναι και η οικογένεια ενός 11χρονου, που εκτιμάται ότι πέθανε από υποθερμία, μέσα σε ένα λυόμενο σπίτι, όπου έμενε μαζί με τους δικούς του.

Τώρα οι γονείς του μηνύουν για αμέλεια έναν πάροχο και τη μεγαλύτερη σε πολιτειακό επίπεδο διαχειρίστρια εταιρεία, ζητώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ’ ότι ήταν ενήμερες για την κακοκαιρία, αναφέρεται στην αγωγή, δεν προετοιμάστηκαν, «βάζοντας τα κέρδη τους πάνω από το κοινό καλό».