Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να επιφέρει το πλάνο της επιτροπής σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Ήδη οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη, μιλώντας για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Πατρών, δείχνουν την κατεύθυνση των αντιδράσεων που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Από την άλλη η πλευρά της Πρυτανείας και του Πανεπιστημίου Πατρών, υποστηρίζει ότι δεν πολιτεύεται και ότι ο σχεδιασμός δεν έχει γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως την ανάπτυξη του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το πλάνο της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο θα εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που ζητάει την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη, ένα σημαντικό μέρος των σχολών που εδρεύουν στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία, ίσως και στην Αχαΐα (βλέπε Αίγιο), αναμένεται να συγχωνευτούν ή  να… μετακομίσουν στην φυσική έδρα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, στην Πάτρα.

Στόχος του σχεδιασμού της επιτροπής είναι να δημιουργηθούν μεγάλες σχολές που να συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν με βάση τα κριτήρια που θέτει το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί κύκλοι αρκετά από τα τμήματα των σχολών αυτών μένουν εκτός του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδος, έχοντας σχολές που έχουν σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, ενώ υπάρχει ζήτημα με τις ελλείψεις σε ΔΕΠ, σε εργαστήρια, σε εστίες κτλ.    

Σύμφωνα με την επιτροπή επιβάλλεται η συγκρότηση των τμημάτων που είναι διασκορπισμένα σε έναν ενιαίο πυρήνα σπουδών για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αντίστοιχες ακαδημαϊκές συνεργίες, είτε σε διδακτικό επίπεδο, είτε σε ερευνητικό.

Τις τελικές αποφάσεις για τις εισηγήσεις του πλάνου τους επιτροπής θα τις πάρει η Σύγκλητος η οποία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για το όλο θέμα. Ωστόσο, πριν από τις τελικές αποφάσεις θα γίνει ένα κάλεσμα των φορέων για να ακουστούν οι προτάσεις τους.

Όμως ανεξάρτητα τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, θεωρώντας ότι με την υπάρχουσα μορφή του, μετά το νόμο Γαβρόγλου και τη συγχώνευση με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, δεν μπορεί να έχει μέλλον.