Την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλα τα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών αλλά και την επιθυμία του να συνεισφέρει, με κάθε δυνατό τρόπο, στην έρευνα σχετικά με τις συγκλονιστικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην καλλιτεχνικός διεθυντής του Δημήτρης Λιγνάδης εκφράζει το Εθνικό Θέατρο μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο. Το περιεχόμενό της συντάχθηκε κατά την διάρκεια του σημερινού, προγραμματισμένου διοικητικού συμβουλίου του, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη σκιά των καταγγελιών που έχουν προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στους κόλπους του αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία.

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο δήλωσε χθες βράδυ στο protothema.gr η υπεύθυνη της εφηβικής σκηνής του Σοφία Βγενοπούλου, ότι δηλαδή υπάρχει αρχείο με πλήρη στοιχεία και πληροφορίες όλων των έφηβων προσφύγων που συμμετείχαν στα προγράμματά του το οποίο είναι απολύτως διαθέσιμο για οποιαδήποτε έρευνα. «Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας» υπογραμμίζει το Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου και προσθέτει με νόημα: «Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».

Πράγματι, όπως μάς διαβεβαίωσε κ. Βγενοπούλου, στην συνομιλία που είχαμε χθες μαζί της, «ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ενεπλάκη ποτέ ούτε στον σχεδιασμό, ούτε στην οργάνωση ούτε στην διδασκαλία του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε άλλου εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου για ανήλικους ή ενήλικες» . Γι΄αυτό εξάλλου και δικαίως αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού πως «οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική».

Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως οι καταγγελόμενες ασελφείς πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη εναντίον ανήλικων προσφύγων που φέρεται να προμηθευόταν από ΜΚΟ δεν συνδέονται επουδενί με τους χώρους του Εθνικού Θεάτρου αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, σχετίζονται με το σπίτι του στην περιοχή του Μεταξουργείο. Τώρα με ποιον τρόπο μεταφέρονταν εκεί τα παιδιά και από ποιους θα αρχίσει άμεσα να διερευνάται καθώς πριν από λίγες ώρες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα σε τρεις ΜΚΟ που φέρονται να ήταν υπεύθυνες για δομές ανηλίκων της Αττικής.

Το Εθνικό Θέατρο πάντως, και κυρίως οι άνθρωποί του, που το υπηρετούν με ήθος και συνέπεια επί σειρά ετών, δηλώνουν δυνατοί και αποφασισμένοι να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να συνεχιστεί επάξια η μεγάλη ιστορία του τόσο σε θεατρικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο: «Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε».