Υψηλό παραμένει το φορτίο στην Αχαΐα με τα 79 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την Κυριακή.

Όπως και τα 65 κρούσματα του Σαββάτου, έτσι και της Κυριακής, τα περισσότερα προέρχονται από την Πάτρα που έχει ακόμα αρκετές ενεργές εστίες που δίνουν νέες μολύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα από τα 79 κρούσματα της Κυριακής τα 66 ήταν από την Πάτρα, τα 8 από την Κάτω Αχαΐα, τα 2 από την Χαλανδρίτσα, τα 2 από το Αίγιο και το 1 από τα Βραχνέικα.   

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη υγειονομική πορεία, αφού παρά τις προβλέψεις που λένε ότι ύστερα από ένα σκληρό lockdown, τουλάχιστον δύο εβδομάδων θα έχουμε πτώση, αυτή μέχρι ώρας δεν έχει έρθει. Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα κρούσματα δεν αφορούν την ανοικτή κοινότητα, αλλά κλειστές δομές. 

Πάντως, στις άλλες περιοχές της Αχαΐας υπάρχει μία πτώση, όμως και εκεί τα πράγματα είναι αμφίρροπα αφού όλα μπορούν να ανατραπούν. Αίσθηση κάνουν τα οχτώ κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην Κάτω Αχαία (προφανώς αποτέλεσμα των γάμων και των γλεντιών), αλλά και η διασπορά που υπάρχει στον Ερύμανθο, αναλογικά με τον πληθυσμό της περιοχής.

Στην Ακράτα, μια περιοχή που είχε δώσει αρκετά κρούσματα το περασμένο διάστημα, κυρίως λόγω των σχολείων, υπάρχει μια ύφεση. Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο θέμα για την Αχαΐα το έχει η Πάτρα, καθώς υπάρχει σε γενικές γραμμές μια κινητικότητα στα πάρκα και στις πλατείες, ενώ παρατηρείται και έντονη διασπορά στις οικογένειες και στα στενά συγγενικά πρόσωπα.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Αχαΐα μετά από αυτά που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο έχει φτάσει για τον μήνα Φεβρουάριο τα 1596 κρούσματα και όπως όλα δείχνουν αν δεν υπάρξει ύφεση θα φτάσουμε τα 2000 μέχρι το τέλος του μήνα.