Καταιγιστικές και πολυεπίπεδες είναι πλέον οι εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας, λίγες μόνο ώρες μετά σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Σήμερα, στην εισαγγελία Πρωτοδικών προσέρχεται για να καταθέσει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ την ίδια ώρα η έρευνα εστιάζει και σε ένα ακόμη γνωστό πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον ρόλο που μπορεί να έχει διαδραματίσει σε άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ειδικότερα, ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς και να προσκομίσει στους εισαγγελείς που διεξάγουν την σχετική έρευνα τους φακέλους με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κάθε μορφής.

Οι φάκελοι αυτοί αφού κατατεθούν από τον πρόεδρο του ΣΕΗ θα ερευνηθούν εξονυχιστικά ένας προς ένας από τους εισαγγελείς με στόχο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου τα στοιχεία το επιτρέπουν. Θα ξεκινήσει δηλαδή μια εις βάρος έρευνα από τη Δικαιοσύνη για κάθε μια από αυτές τις καταγγελίες με την κλήτευση των θυμάτων, των προσώπων που καταγγέλλονται αλλά και μαρτύρων. Είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα αυτή της εισαγγελίας θα πάρει χρόνο, πλην όμως να καταλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο, ήτοι τη διερεύνηση όλων των επίσημων μέχρι σήμερα καταγγελιών.

Η δικογραφία – φωτιά για Λιγνάδη

Και ενώ η εισαγγελία αναμένεται να ανοίξει και τους φακέλους και των άλλων καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ αφού τους παραλάβει από τον κ. Μπιμπίλα, η δικογραφία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει διαβιβαστεί στην ανακρίτρια και το περιεχόμενό της πραγματικά σοκάρει. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης έχει περάσει πλέον το δεύτερο βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και προετοιμάζει την απολογία του μαζί με το συνήγορο του ώστε να αντικρούσει το βαρύ και αποκρουστικό αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η σε βάρος του δικογραφία περιλαμβάνει στοιχεία – φωτιά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα που εξέδωσαν για τη σύλληψή του επικαλούνται ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, πέραν αυτών για τα οποία έχει καταμηνυθεί.

Κυριολεκτικά το ένταλμα είναι «καταπέλτης» για τον Δημήτρη Λιγνάδη καθώς σε αυτό αναφέρεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή και μάλιστα με τα θύματα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία. Επίσης, στο ένταλμα γίνεται λόγος για συστηματική προσέγγιση των θυμάτων από τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και με εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας, ότι εμφάνιζε εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη και ότι επέλεγε για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του κυρίως αλλοδαπούς και ανηλίκους.

Στη δικογραφία εκτός των δυο μηνύσεων για σεξουαλική κακοποίηση υπάρχουν και σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται μαρτυρία 40χρονης γυναίκας η οποία γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις για τον τρόπο ζωής του σκηνοθέτη. Η μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στην εισαγγελία ότι έβλεπε νεαρά αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται στο σπίτι του. «Το 2016 του είπα: «Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω». Μου απάντησε: «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»», φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η εν λόγω μάρτυρας.

Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μια ακόμη σημαντική κατάθεση από άνδρα που φέρεται ως θύμα του σκηνοθέτη και ο οποίος έχει υποδειχθεί από τον Β.K, ενός εκ των μηνυτών του σκηνοθέτη. Αν και τα καταγγελλόμενα στην μήνυση αυτή αδικήματα είχαν παραγραφεί, ο μηνυτής φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, το οποίο και κατέθεσε στην εισαγγελία. Η μαρτυρία του συγκεκριμένου προσώπου υπήρξε καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Δικαιοσύνης, ήτοι την έκδοση του εντάλματος και τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη το περασμένο Σάββατο.

Πηγή: protothema.gr