Τη δική τους αγωνία ζουν οι έμποροι της Πάτρας ακούγοντας τα σενάρια που λέγονται για ανατροπή των δεδομένων και ότι είναι αρκετά πιθανό το λιανικό εμπόριο να ανοίξει από την 8η Μαρτίου και μετά.

Η αγωνία τους έχει να κάνει με το αν η Πάτρα και η αγορά της συμπεριληφθεί σε αυτά τα μέτρα. Η απάντηση στο ερωτηματικό αυτό θα εξαρτηθεί από την υγειονομική πορεία της Πάτρας και της Αχαΐας τις μέρες που μεσολαβούν μέχρι τις αρχές του μήνα.

Το λογικό είναι η «κόκκινη» περιοχή της Αχαΐας να συμπεριληφθεί στο άνοιγμα της αγοράς από τη στιγμή που θα ισχύει για άλλες περιοχές, εξίσου επιβαρυμένες, όπως είναι για παράδειγμα η Αττική. Η Πάτρα όμως είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. 

Το επιδημιολογικό φορτίο, αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης παραμένει υψηλό και το γεγονός και μόνο ότι σε μία μέρα σαν την Κυριακή όπου τα τεστ που γίνονται είναι λιγότερα, βρέθηκαν 79 κρούσματα, είναι μάλλον ένας αρνητικός οιωνός για την εβδομάδα που έρχεται.

Από την άλλη βέβαια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης και ιδιαίτερα στην Πάτρα όλους αυτούς τους μήνες δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε μικρά εμπορικά μαγαζιά.

Μαζί όμως με τα μικρά θα ανοίξουν και τα μεγάλα, με τις "ουρές" που σχηματίζονταν έξω από τις αλυσίδες των πολυεθνικών της Αγίου Νικολάου, αλλά και της Ρήγα Φεραίου.   

Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα της αγοράς (και ας μην το λένε επίσημα οι αρχές) είναι και το καρναβάλι.

Για την Πάτρα το πιθανότερο είναι να ακολουθηθούν οι δύο πρώτοι μέθοδοι. Από εκεί και πέρα παίζονται δύο βασικές ημερομηνίες. Ή 8η Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα, ανάλογα με την πτώση και τη μείωση των κρουσμάτων.

Όπως και να έχει η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη για τα μαγαζιά. Ο Μάρτης σε κανονικές συνθήκες είναι ένας μήνας με χαμηλούς τζίρους για το εμπόριο. Οι καλοί μήνες (Νοέμβριος, Δεκέμβριος), αλλά και οι εκπτώσεις έχουν χαθεί.