Σε μια εικαστική πρόταση που αφορά την αισθητική των κτιρίων δίπλα στο νέο κτίριο του ΚΤΕΛ προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρουν σε ανακοίνωση:

"Ετοιμάζεται ο νέος κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Πάτρας, στο θαυμάσιο παλιό κτίριο των μύλων αγ. Γεωργίου. Αυτό το κτίριο όμως, πολλά χρόνια τώρα, έχουν κάνει σταθμό τους ήδη κάποιοι άλλοι ταξιδιώτες, που μάλιστα έρχονται από πολύ πιο μακριά: Άπειρες χελιδονοφωλιές έχουν χτιστεί κάτω απ’τα στέγαστρα του κτιρίου, στις οδούς Άστιγγος και Σανταρόζα. 

Οι άπειρες φωλίτσες, ευτυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, δεν είναι απ’ τη μεριά που γίνεται ο σταθμός, αλλά απ’ τις δύο εξωτερικές πλευρές του κτιρίου. Έτσι, το μόνο που πρέπει να γίνει κατά την ανακαίνιση είναι απλά να μην πειραχτούν οι φωλιές.

Μιας και τα χελιδόνια δεν ξαναφτιάχνουν φωλιά όπου έχει γκρεμιστεί, υπάρχει κι η σχετική νομοθεσία, που τις προστατεύει: Σχετική Νομοθεσία: KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/6-9-10) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», και συγκεκριμένα τα άρθρα 6 παρ.1β και 11 παρ.2.

Ο καινούριος κόσμος που ονειρευόμαστε να ξημερώσει, όταν θα έχουν τελειώσει οι δυσκολίες που περνάμε, θέλουμε να έχει σήμα αυτούς τους πανέμορφους ταξιδιώτες, που συμβολίζουν την άνοιξη. Φτιάξαμε γι’ αυτό μια εικαστική πρόταση για το σήμα του νέου σταθμού μας: του σταθμού των χελιδονιών.

Η πρότασή μας εντάσσεται στο ύφος και την αισθητική του κτιρίου, επεμβαίνοντας στους αρτιφισιέλ τοιχους και σχεδιάζοντας χελιδόνια σε πτήση. Ας ετοιμαστούμε, για την άνοιξη που θα’ρθει!

Βασιλική Κασπίρη - εικαστικός - Σωτηρία Ρέζου - διακοσμήτρια".