Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ηλεία οδήγησε την πολιτεία στο να αναβαθμίσει το επίπεδο επιτήρησης, που πλέον από σήμερα είναι στο «κόκκινο» μέχρι τη Δευτέρα 1 Μαρτίου. Τα μέτρα που ισχύουν για τους έξι από τους εφτά δήμους της Ηλείας, (με τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να εξαιρείται), είναι ιδιαίτερα… ασφυκτικά για την καθημερινότητα των πολιτών.

Το βασικότερο μέτρο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. με απαγόρευση συναθροίσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η αγορά θα λειτουργήσει στο λιανεμπόριο με click away. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά εκτός των λυκείων. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο 9 άτομα.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα Σάββατο:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 05.00 π.μ. κάθε μέρα.

– Το ωράριο λειτουργίας των Σούπερ μάρκετ και όλων των καταστηματων τροφίμων ολοκληρώνεται στις 17.30 το απόγευμα (με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων

– delivery, η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τις 01:00).

– Ανοιχτοί οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

– Κλειστά τα Λύκεια (λειτουργία με τηλεκπαίδευση).

– Η λειτουργία επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων, επιτρέπεται με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).

– Η λειτουργία (άλλων) επιχειρήσεων λιανεμπορίου επιτρέπεται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/ προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

– Τα κομμωτήρια, κουρεία, λειτουργούν με τη μέθοδο μόνο του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop) και με τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.

– Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα είναι κλειστά.

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται από καταστήματα εστίασης. Μόνο στο πλαίσιο των γνωστών έξι λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.

Κι ακόμα, γενικά:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Στον συνολικότερο 24ωρο περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, οποιαδήποτε μετακίνηση με χρήση SMS στο 13033 ή με έγγραφη δήλωση, επιτρέπεται μόνο για (τους γνωστούς) έξι λόγους.

Πηγή: patrisnews.com