Πάνω από 150 άτομα ζουν κάτω από άθλιες και δυσχερείς συνθήκες στα εγκαταλειμμένα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων, αλλά και στο κτίριο του πρώην υπηρεσιών λιμένος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας. 

Σύμφωνα με το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, Νίκο Παπαγεωργίου, ο άνθρωποι αυτοί έχουν ετοιμάσει τα χαρτιά τους για να πάρουν το άσυλο που θα τους χαρακτηρίσει πρόσφυγες, αποκτώντας την δυνατότητα να μείνουν μόνιμα στην χώρα μας.

Μάλιστα, έχουν κάνει τη σχετική αίτηση, έχοντας το δικαίωμα. Όμως εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκύψει από την πανδημία οι διαδικασίες αυτές που κινούνται μέσα από τους κεντρικούς μηχανισμούς των υπουργείων, έχουν καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Έτσι μένουν όμηροι ενός συστήματος που δυσκολεύει το ξεκίνημα τους για μία νέα ζωή. Παράλληλα, άστεγοι ουσιαστικά και ζώντας σαν τα ποντίκια σε χώρους όπως το εργοστάσιο του πρώην Λαδόπουλου ή Πειραϊκή Πατραϊκή, είναι εκτεθειμένοι στον ιό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για 160 άτομα τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, ενώ στο ετοιμόρροπο κτίριο του πρώην υπηρεσιών λιμένος ζουν μετανάστες, κάτω από εξίσου άθλιες συνθήκες, κυρίως από τις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Οι άνθρωποι αυτοί, πέρα από το πρόβλημα της στέγασης αντιμετωπίζουν και σοβαρό θέμα με τη σίτιση τους, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Κίνηση μαζί με αλληλέγγυους και συλλογικότητες, να συγκεντρώνει τρόφιμα και να τους μοιράζει σε συχνά πυκνά χρονικά διαστήματα φαγητό.