Ακόμα είναι νωρίς για να γίνει μία τέτοια συζήτηση, όμως, από τη στιγμή που θα φτάσουμε στην ύφεση και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σταδιακή άρση της καραντίνας, είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος.

Ανοίγουμε πρώτα τα σχολεία ή το λιανικό εμπόριο στην σταδιακή άρση των μέτρων; Τα δεδομένα δείχνουν ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο λιανικό εμπόριο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους και ανεξάρτητα από το πόσο αρνητικό είναι το κλείσιμο των σχολείων για τη ψυχολογία των παιδιών.

Κυρίως για λόγους δημόσια υγείας. Αυτό που φάνηκε από το κύμα που διανύουμε είναι ότι ο ιός και κυρίως οι μεταλλαγές του μεταδίδονται πιο εύκολα στα παιδιά.

Τα σχολεία σε αυτό το δεύτερο κύμα, χωρίς ουσιαστικά να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην έξαρση και τα κρούσματα ήταν αρκετά περισσότερα από αυτά που παρουσιάζονταν επισήμως ως σχολικά από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σχολικό θεωρείται ένα κρούσμα όταν έχει προσβληθεί από τον ιό εντός 48ώρου από την τελευταία του επαφή με το σχολείο. Δηλαδή ένα παιδί που θα βρεθεί θετικό το Σαββατοκύριακο δεν θεωρείται σχολικό.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πολλά. Πάντως, το ερώτημα αυτό θα απασχολήσει σύντομα τις υγειονομικές αρχές και η απόφαση που θα παρθεί είναι σημαντική, έτσι ώστε να αποφύγουμε μία νέα έξαρση, από την άνοιξη και μετά. 


Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία είχε πάνω στο ζήτημα του επιδημιολογικού φορτίου στα παιδιά,  η ανάρτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τζανάκη.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής δημοσίευσε την παρακάτω καμπύλη, όπου βλέπουμε την πανδημία σε σχέση με της ηλικιακές ομάδες. Ο καθηγητής σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας εύρημα είναι η συμπεριφορά των παιδιών (ηλικία 0-17) στο τωρινό κύμα που διαφέρει τελείως από αυτήν στο προηγούμενο....

Η συμβολή τους εμφανίζεται ποσοτικά ίση με αυτή της ηλικιακής ομάδας 64+.... Επιπλέον η εκθετική αύξηση στο τωρινό κύμα φαίνεται να προηγείται στα παιδιά τουλάχιστον μια βδομάδα από τις υπόλοιπες ομάδες λες και το τωρινό κύμα να το πυροδότησαν τα παιδιά...

Αυτό διαφοροποιεί πολύ τα πράγματα και το τι πιστεύαμε ως τώρα για την συμβολή των παιδιών και εφήβων στην πανδημία...

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ερευνηθεί αν αυτή η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά στο τωρινό κύμα οφείλεται σε τεχνικό θέμα (περισσότερα τεστ που γίνονται τώρα στα σχολεία) ή σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό πχ. νέα μετάλλαξη και παιδιά...

Φυσικά δεν συμφωνούμε καθόλου με τον εφησυχασμό των υπευθύνων και ιδίως με την κ. Παπαευαγγέλου και τις πρόσφατες δηλώσεις της περί του θέματος....».Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Κατά τα άλλα οι ενεργείς πληθυσμιακές ομάδες 18-39 και 40-64 είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μετάδοσης και στο προηγούμενο και στο τωρινό κύμα…».