Tο τρίτο εθνικό lockdown κατά της COVID-19 που εφαρμόστηκε στην Αγγλία βοήθησε στη μείωση των περιστατικών μόλυνσης, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, αλλά η συχνότητα των περιστατικών μόλυνσης παραμένει υψηλή, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσβλέπει σε μία προσεχτική διαδικασία για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Τζόνσον αναμένεται να καθορίσει τη Δευτέρα έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που άρχισε στις 5 Ιανουαρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θα πρόκειται για μία προσεχτική και συνετή προσέγγιση.

Η μελέτη είναι γνωστή ως «REACT-1» και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ εντόπισε ότι η συχνότητα των μολύνσεων από την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο ήταν μειωμένη κατά 2/3 για το χρονικό διάστημα μεταξύ της 4ης και της 13ης Φεβρουαρίου, συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης έρευνας για το χρονικό διάστημα 6-22 Ιανουαρίου.

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικά νέα. Νομίζουμε ότι το lockdown έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βλέπουμε αυτή τη ραγδαία μείωση μεταξύ του Ιανουαρίου και του μήνα που διανύουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος στο Imperial.

«Ωστόσο, η τρέχουσα συχνότητα είναι ακόμη πολύ υψηλή. Είμαστε μόλις πίσω εκεί που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο».

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι 51 άτομα ανά 10.000 ανθρώπους μολύνονται, ενώ ο αριθμός αυτός, είναι μειωμένος από τις 157 μολύνσεις ανά 10.000 ανθρώπους, όπως είχε καταγραφεί στην έρευνα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απαιτούνται 15 ημέρες για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων κατά 50%.

Η συχνότητα των μολύνσεων μειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μειώσεις από 0,93% ως 0,30% μεταξύ των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι η μείωση της συχνότητας των μολύνσεων προκαλείται από τη στοχευμένη διάθεση του εμβολίου προς τους ηλικιωμένους.

Η REACT-1 είναι μία από τις μεγαλύτερες και τις πιο στενά παρακολουθούμενες μελέτες για τη συχνότητα των μολύνσεων στην Αγγλία, ενώ οι ερευνητές εξέδωσαν τα προσωρινά αποτελέσματα σε μία προδημοσίευση που δεν αξιολογήθηκε από άλλους ερευνητές.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το lockdown αποδίδει.

«Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις που παρακολουθούμε είναι καλά νέα, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι μας για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των μολύνσεων, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος.