Έτοιμη να λειτουργήσει και να υποδεχθεί τον πρώτο της ασθενή είναι η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις διαδικασίες που έχουν προχωρήσει και τις εργασίες που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες που προηγήθηκαν η κλινική από την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα είναι σε θέση να προγραμματίζει τα χειρουργεία της.
Η λειτουργία της έρχεται για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα της δημόσιας υγείας της περιοχής μας που είχε κοστίσει ζωές στο παρελθόν.
Η δημιουργία της με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δρομολογήθηκε στα τέλη του 2019, ωστόσο τα όσα μεσολάβησαν με την πανδημία συνέβαλαν στην καθυστέρηση του όλου έργου.
Πλέον όλα είναι έτοιμα, ενώ σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου θα καλύπτονται κάποια εν μέρη κενά που μπορεί να υπάρχουν, έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς και να εκσυγχρονίζεται.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ομάδα της κλινικής με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Χαροκόπο, τη Μαρία Φιλιππάκη (καρδιοαναισθησιολόγος), το Δημήτρη Στεφάνου (καρδιοχειρουργός) και την Έφη Ρούσκα (καρδιολόγο με ειδικότητα στην παρακολούθηση των καρδιοχειρουργημένων ασθενών) είχαν συνάντηση στο γραφείο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και αποφασίστηκε το άνοιγμα της Κλινικής. Η ομάδα αυτή αποτελεί μεταγραφή από την Αγγλία.
Έρχεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Μάλιστα ήδη υπάρχει ασθενής που χρήζει αντιμετώπισης από την ομάδα Χαροκόπου επομένως η ενεργοποίηση της κλινικής είναι πλέον θέμα ωρών.
Πιο συγκεκριμένα το πρώτο χειρουργείο αναμένεται να γίνει την Πέμπτη στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά την ίδια μέρα θα βρίσκεται στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η παρουσία του στην Πάτρα συνδέεται με την έναρξη της λειτουργίας της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του ΠΓΝΠ, εγκαινιάζοντας επί της ουσίας την κλινική, καθώς αυτός ήταν που άνοιξε το δρόμο για προσλήψεις προσωπικού και για ενίσχυση με τον απαιτούμενο εξοπλισμό μεγάλης αξίας, ώστε να επιτευχθεί η επαναλειτουργίας της.
Η κλινική έχει κλείσει από το 2017 και στο μεσοδιάστημα είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Η λειτουργία της κρίθηκε απαραίτητη καλύπτοντας τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και της Πελοποννήσου. Πρόκειται έτσι για ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα.