Η αύξηση της διασποράς στα σχολεία, είχε ως αποτέλεσμα την παύση της δια ζώσης εκπαίδευσης και την επιστροφή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση.

Όμως αυτό έχει τις δικές του αρνητικές συνέπειες που ζουν πλέον σε καθημερινή βάση οι γονείς. Σύμφωνα με αυτούς η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της κακής χρήσης του διαδικτύου.

Τα παιδιά με πρόσχημα ότι κάνουν μάθημα ή ότι πρέπει να διαβάσουν μέσω του υπολογιστή τους, κάθονται με τις ώρες στο διαδίκτυο, μιλώντας στο facebook και σε άλλες κοινωνικές ιστοσελίδες.

Με λίγα λόγια φτάνουν στο σημείο της διαδικτυακής αποχαύνωσης που για πολλούς γονείς αποτελεί ένα από τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης γενιάς μαθητών.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της ένωσης του συλλόγου γονέων των σχολείων του δήμου της Πάτρας, Τίμου Πατρινού.

«Ως γονείς κάναμε προσπάθειες για να τους απομακρύνουμε από τα τάμπλετ, τα λάπτοπ και από την κακή – εθιστική χρήση του διαδικτύου, μένοντας με τις ώρες στα κοινωνικές ιστοσελίδες.

Τώρα με την τηλεκπαίδευση αναγκαζόμαστε να συμβιβαζόμαστε με τη χρήση του διαδικτύου και αυτό φυσικά έχει και τις επιπτώσεις του αφού εξαιτίας και άλλων παραγόντων, του εγκλεισμού και της έλλειψης επικοινωνίας, τα αφήνουμε έρμαια σε όλο αυτό».

Το όλο θέμα είναι αρκετά σοβαρό και σύμφωνα με αρκετούς γονείς που προσπαθούν να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να προσαρμοστούν σε μία πραγματικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα οικεία στους μαθητές, τους έχει επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά.

Τους λείπουν οι φίλοι και το σχολείο τους

Τους λείπουν οι φίλοι τους, οι συμμαθητές τους, η ζεστασιά της δια ζώσης επικοινωνίας, το σχολείο τους, τα παιχνίδια τους, ακόμα και οι καθηγητές – δάσκαλοι τους. Δεν μπορεί όμως να γίνει αυτή τη στιγμή κάτι διαφορετικό.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να βοηθήσουν, να κάνουν το μάθημα πιο οικείο στα παιδιά, ενώ μιλούν με τις ώρες και με τους γονείς των μαθητών για την όλη κατάσταση.

«Είναι γενικότερα μία δύσκολη κατάσταση αυτή που έχει προκύψει το διάστημα της πανδημίας και πλέον δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για το που μπορεί να οδηγήσει, καθώς συνεχίζεται και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει» τονίζει ο κ. Πατρινός.

Μένει να δούμε που θα σταματήσει και αν η πολιτεία πάρει το μεσοδιάστημα τα μέτρα που απαιτούνται για να επιστρέψουν κάποια στιγμή τα παιδιά με ασφάλεια στις τάξεις και στα σχολεία τους.