Η Μάλτα, πρωταθλήτρια στον εμβολιασμό στους κόλπους της ΕΕ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν εντατικά απέναντι στις ανησυχητικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δηλώνοντας παράλληλα επιφυλακτική στην ιδέα ενός «διαβατηρίου εμβολίου».

Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, το αρχιπέλαγος στη Μεσόγειο έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 σε περισσότερο από το 10% των 515.000 κατοίκων του, και το 3% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως καθώς έλαβε και τις δύο δόσεις που απαιτούνται των εμβολίων των BioNTech/Pfizer και της Moderna.

Ενα ποσοστό εμβολιασμού που θέτει τη Μάλτα στους κορυφαίους της ΕΕ: σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κρις Φέρνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας και υπουργός Υγείας, εξήρε την πυκνότητα των εμβολιαστικών κέντρων που έχουν αναπτυχθεί στην μικρή αυτή χώρα.

Κυρίως, υποστήριξε θερμά τον «πρωτοφανή» συντονισμό της ΕΕ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την προπαραγγελία των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, παρότι οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επικρίσεις για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τα εργαστήρια και την αδιαφάνεια γύρω από τις συναλλαγές της μαζί τους.
Μάλτα: Αν η ανοσία εξασθενήσει θα χρειαστούμε δόσεις ενίσχυσης

Ωστόσο, δεν υπάρχει θριαμβισμός στη Βαλέτα, όπου εξετάζεται η προοπτική της ανανέωσης της εκστρατείας εμβολιασμού στην περίπτωση που οι μεταλλάξεις του ιού, όπως οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική ή την Ιαπωνία, θα μείωναν την αποτελεσματικότητα των δόσεων που χορηγούνται σήμερα.

«Αν η ανοσία εξασθενίσει, τότε θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης κάθε χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά είναι δυνατόν», παρατηρεί ο Φέρνι, πρώην χειρουργός που εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Σε επιστολή που έστειλε στα μέσα Ιανουαρίου, ο Μαλτέζος υπουργός είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει εμπεριστατωμένες ανοσολογικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και συνέστησε πιο συστηματική αλληλούχιση για την ανίχνευση νέων μεταλλάξεων σε πρώιμο στάδιο.

Ο ιός που ευθύνεται για την Covid-19 «θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, πράγμα που σημαίνει ότι σε μια δεδομένη στιγμή ενδέχεται να χρειαζόμαστε διαφορετικά εμβόλια ή τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στα (ήδη υπάρχοντα) εμβόλια, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παραλλαγές», δήλωσε.