Με αφορμή την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στην ερώτηση του ΚΚΕ για την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, το ΚΚΕ Αχαΐας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Ξεκάθαρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού της, για την κάθετη άρνησή της να επαναλειτουργήσει το εξειδικευμένο νοσοκομείο “Νοσημάτων Θώρακος” στην Πάτρα. Ένα νοσοκομείο που, αφού ανακατασκευάστηκε σε μεγάλη έκταση μέχρι το 2014, έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, μεταφέροντας τη δραστηριότητά του – κουτσουρεμένα – στο εν ενεργεία νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας.

Η αιτιολόγηση της αρνητικής τοποθετήσης της κυβέρνησης στο αίτημα – όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά του εργατικού – λαϊκού κινήματος της περιοχής, των ίδιων των υγειονομικών, ήταν τουλάχιστον ευφάνταστη! 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Υπουργός, 

  • μας κούνησε το δάχτυλο γιατί ξεχάσαμε την “επιτυχία” στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση – με άλλα λόγια, τη μηδενική θωράκιση που πρόσφερε στο δημόσιο σύστημα υγείας στο πολύτιμο χρονικό διάστημα που ο λαός μας πρόσφερε γι’αυτό το λόγο!
  • μας αράδιασε μερικές εκατοντάδες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού που έγιναν μέσα στη χρονιά – ευτυχώς δεν χαρακτήρισε τους υγιειονομικούς αχάριστους που λένε ότι δεν φτάνουν!
  •  μας καθησύχασε ότι δεν θα χαθούν τα προγραμματισμένα – “ρουτίνας” – χειρουργεία που “μετατίθονται χρονικά” – λες και μιλάει σε χρυσόψαρα που ξέχασαν τι έγινε αμέσως μετά το πρώτο κύμα πανδημίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με τα αναβληθέντα χειρουργεία!
  • μας  “επανέφερε στην τάξη” υπενθυμίζοντας ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης τώρα είναι οι εμβολιασμοί – να θυμίσουμε ότι μόλις το 5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί προς το παρόν, ενώ την ίδια ώρα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει λόγω μετακινήσεων προσωπικού, κλινικές κλείνουν στα νοσοκομεία αναφοράς προκειμένου να γίνουν κλινικές covid19, ογκολογικοί ασθενείς στοιβάζονται 5-6 μαζί στα εξωτερικά ιατρεία κ.ο.κ.

Στη δευτερολογία του και μόνο, ο κύριος Υπουργός, ανέφερε “αφοπλιστικά” ότι το Νοσημάτων Θώρακος δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, εξοπλισμός, εργαστήρια! Και γιατί δεν προσλαβάνεται προσωπικό; Δεν αγοράζεται ο εξοπλισμός; Δεν είναι πρώτιστης ανάγκης η λειτουργία ενός τέτοιου εξειδικευμένου νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας; Δεν είναι υπαρκτή η γενικότερη ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού μας για λειτουργία ενός τέτοιου εξειδικευμένου νοσοκομείου και μετά την πανδημία;

Όταν όμως όλα – ακόμα και η υγεία του λαού – μπαίνουν στη ζυγαριά του “κόστους – οφέλους”, τότε οι λαϊκές ανάγκες, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων! Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν τόλμησε να ξεστομίσει ο κύριος Υπουργός! 

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιλογών της, ποδοπατούν βάναυσα κάθε έννοια δικαιώματος και λαϊκής ανάγκης, υπολογίζοντας τις ζωές μας σε ευρώ!

Το αίτημα όμως, για άμεση επαναλειτουργία του Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, με μόνιμο ιατρικό, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό σε εργαστήρια, ΜΕΘ κλπ, είναι αίτημα διεκδίκησης που θα κριθεί στο δρόμο όσο και αν η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!