Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε σήμερα την έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων σε φτωχές χώρες.

Η διαδικασία αυτή βοηθά τις χώρες που δεν έχουν τα μέσα να καθορίσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου να αποκτήσουν γρηγορότερα πρόσβαση σε θεραπείες. Επίσης, ο μηχανισμός Covax, που τέθηκε σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στο εμβόλιο, θα μπορέσει να ξεκινήσει τη διανομή του.

Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα οποία παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio).

«Τώρα έχουμε βάλει στη θέση τους όλα τα κομμάτια για τη γρήγορη διανομή των εμβολίων. Αλλά ακόμη χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Με βάση την απόφαση, οι δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να χορηγηθούν σε όλους τους ενήλικες μέσα σε διάστημα 8-12 εβδομάδων η μία από την άλλη. Επίσης, το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού.

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι φτηνότερο από τα άλλα και πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν επίσης πάρει την έγκριση του ΠΟΥ για κατεπείγουσα χρήση.

Με βάση μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, σχεδόν 109 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο και περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πέθαναν. Μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.