Το αρχαιότερο – εξ όσων είναι γνωστά μέχρι στιγμής - ζυθοποιείο του πλανήτη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην κεντρική Αίγυπτο σε μια εξέλιξη που ίσως αλλάξει την παγκόσμια ιστορία της μπύρας!

Οι ανασκαφές της αμερικανο-αιγυπτιακής ομάδας σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αιγύπτου, την Άβυδο, κοντά στη σημερινή πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται πάνω στον Νείλο αποκάλυψαν οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις, που ίσως απαρτίζουν την παλαιότερη παραγωγή μπύρας βιομηχανικής κλίμακας στον κόσμο, αφού τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ιστορίας άνω των 5.000 ετών!

Το ζυθοποιείο τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας, σύμφωνα με τον ΓΓ του Αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, αφού χρονολογείται από το 3000 π.Χ., την εποχή του πρώτου Φαραώ της Αιγύπτου, Νάρμερ, που ένωσε τα βασίλεια της Άνω Αγύπτου και της Κάτω Αιγύπτου και αποτέλεσε τον ιδρυτή της Α΄ Δυναστείας. Όπως εξηγεί ο Μάθιου Άνταμς του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής, οι οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου είχαν διαστάσεις μήκους περίπου 20 μέτρων, πλάτους 2,5 μέτρων και βάθους 40 εκατοστών. Μάλιστα, κάθε εγκατάσταση ζυθοποιίας περιείχε περίπου 40 μεγάλους κεραμικούς κάδους διαμέτρου περίπου 65-70 εκατ. και ύψους 70 εκατ., που φαίνεται να χρησιμοποιούντο ως δεξαμενές για τη θέρμανση του μείγματος σιτηρών και νερού, το οποίο χρησιμοποιείτο για τη ζύμωση και την παραγωγή μπύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε παραγωγή μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 22.000 λίτρα, ποσότητα που φαίνεται να εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ταφικών εθίμων των πρώτων βασιλιάδων της Χώρας του Νείλου. Σημειωτέον ότι την αρχαιολογική αυτή περιοχή είχαν εντοπίσει Βρετανοί αρχαιολόγοι από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά η σημασία της δεν είχε γίνει κατανοητή εκείνη την εποχή και τελικά η ακριβής τοποθεσία είχε χαθεί. Οι τωρινές ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2018 και συνεχίστηκαν πέρυσι, οπότε και ανακαλύφθηκε αυτό που ίσως αποτελεί και το αρχαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής παραγωγής στον κόσμο.