Τα σχολεία στην Πάτρα έκλεισαν οι μαθητές γυρίζουν στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης και οι γονείς κάνουν λόγο για μια χαμένη χρονιά που θα αφήσει κενά στην μαθητική σταδιοδρομία των παιδιών τους.

Και όμως. Σύμφωνα με τους γονείς η διασπορά στα σχολεία – ένας από τους λόγους που κατά την άποψη πολλών οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση της κόκκινης ζώνης στην Πάτρα – θα μπορούσε να περιοριστεί.

Κατά συνέπεια θα μπορούσε να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων, αρκεί η κυβέρνηση κα το υπουργείο να έπαιρνε από την αρχή της χρονιάς  μια σειρά από μέτρα που ήταν συγκεκριμένα και δεδομένα. Μικρότερες τάξεις, αξιοποίηση σχολικών αιθουσών και προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και σε σχολικές καθαρίστριες.

«Από τη στιγμή που δεν πάρθηκαν τα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών και ξεκίνησε η εμφάνιση κρουσμάτων ενός των σχολικών κοινοτήτων, ήταν επόμενο τα σχολεία να κλείσουν» σύμφωνα με την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φωτεινή Συριώτη Κυπραίου.

Όπως υποστηρίζει κρούσματα υπήρχαν παρά το ελάχιστο των ημερών λειτουργίας τους και στα γυμνάσια. «Δεν πιστεύω ότι τα σχολεία τουλάχιστον στην Πάτρα θα είναι κλειστά μόνο για λίγες μέρες καθώς η διασπορά στην κοινότητα ήταν μεγάλη.

Θα είναι κλειστά για πάνω από δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά είναι χαμένη. Αν ήθελε όμως η κυβέρνηση να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά θα το είχε κάνει παίρνοντας τα μέτρα που πρέπει. Προτάσεις υπήρχαν, δεν έγινε όμως τίποτα στο διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά γιατί δεν υπήρχε η ανάλογη διάθεση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δήμου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σοφία Ασπρούλια τονίζει: «Ο δήμος ήταν ο τελευταίος που ενημερωνόταν για τα κρούσματα.

Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, οι αποφάσεις παίρνονται από άλλους.

Η διασπορά στα σχολεία προήλθε κυρίως από τα σπίτια και όχι από μόνη της εντός των σχολικών κοινοτήτων, ενώ το κλείσιμο τους αποφασίστηκε κυρίως για να μειωθεί η κινητικότητα. Σε κάθε περίπτωση ξέραμε από την αρχή ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη».