Κάτι παραπάνω από σωτήρια ήταν η απόφαση του υπουργείου Επικρατείας να γίνει μια εξαίρεση για τα ανθοπωλεία το διήμερο του Αγίου Βαλεντίνου (Σάββατο και Κυριακή) και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, ανεξάρτητα από το lockdown.

Η απόφαση αυτή που ασφαλώς δεν ήρθε από μόνη της, αλλά ύστερα από μια σειρά διαβουλεύσεων και συζητήσεων με τα στελέχη του υπουργείου, σε έναν αγώνα που ξεκίνησαν οι σύλλογοι του κλάδου, έσωσε τα ανθοπωλεία από την καταστροφή.

«Ευτυχώς μας κατανόησαν και τους ευχαριστούμε για αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ανθοπωλών Πάτρας και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Ανθόκηπος» Νίκος Ανδρικόπουλος.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος για τους λόγους που οδήγησαν τον κλάδο για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο αίτημα που εντέλει έγινε αποδεκτό, οι παραγγελίες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι προπληρωμένες από τους επαγγελματίες εδώ και 1,5 μήνα.

Πριν από το lockdown. Αυτό δεν γίνεται μόνο φέτος, γίνεται κάθε χρόνο. Οι λόγοι είναι οι εξής: Οι παραγγελίες που γίνονται από τους πελάτες είναι πάρα πολλές την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και χρειάζεται η ανάλογη προετοιμασία.

Επίσης, το λουλούδι που αποτελεί τον βασιλιά της ημέρας, το κόκκινο τριαντάφυλλο, δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί τουλάχιστον στον βαθμό που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τον όγκο της δουλειάς.

«Φανταστείτε όλα τα ανθοπωλεία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, ζητούν για την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου το κόκκινο τριαντάφυλλο» τονίζει ο Νίκος Ανδρικόπουλος και προσθέτει:

«Αν δεν ανοίγαμε θα ήταν σαν να είχαμε πετάξει στην άκρη χιλιάδες ευρώ, με δεδομένο ότι η μέρα αυτή δεν ξαναέρχεται και το προϊόν δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό».


Πρώτη φορά από την παραμονή

Μάλιστα, η πρώτη μέρα του διημέρου ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, με τον κόσμο να τρέχει από νωρίς να πάρει ένα λουλούδι για τα αγαπημένα του πρόσωπα.

«Πρώτη φορά είδαμε τόσο κόσμο παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου. Συνήθως ο κύριος όγκος της δουλειάς είναι ανήμερα της εορτής. Φέτος όμως η κίνηση ξεκίνησε από την παραμονή και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την ώρα που κλείναμε υπήρχε κόσμος που περίμενε να εξυπηρετηθεί».

Το όλο θέμα της ανταπόκρισης που έδειξε ο κόσμος στο άνοιγμα των ανθοπωλείων, ξεπερνάει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δείχνει την ανάγκη του κόσμου για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση που τον έχει φέρει η πανδημία κάνοντας ένα δώρο στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ανθοπωλεία τηρούν στο ακέραιο τα μέτρα και τους όρους του πρωτοκόλλου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους και για ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου είναι από τις 09:00 έως τις 17:30.